Překvapení: Český zástupce utajeně jedná s Íránem

04.03.2014 8:21

K novému trendu zlepšování vztahů s Íránem se přidává také Česko. Od včerejška je na „diskrétní“ návštěvě této blízkovýchodní země politický ředitel Ministerstva zahraničních věcí Václav Bálek. Informovaly o tom úterní Lidové noviny. Jednat má s několika předními politiky a diplomaty včetně náměstka ministra zahraničí. Na programu má být oživování vzájemných ekonomických vztahů, témata lidských práv či vrácení dvoustranných vztahů na plnohodnotnou úroveň velvyslanců.

Překvapení: Český zástupce utajeně jedná s Íránem
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Podle Bálka je návštěva výsledkem nového vývoje ve vztazích mezi Íránem a západním společenstvím. „Írán zjevně změnil rétoriku a komunikuje se Západem. Také my bychom se teď měli víc zabývat budoucností než minulostí,“ řekl Bálek listu.

Ten také zmiňuje to, že v hlavním íránském městě si už od loňského podzimu podávají dveře západní politici a byznysmeni. „Minulý týden například Írán navštívil belgický ministr zahraničí Didier Reynders, o víkendu ho následoval šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski a jeho španělský kolega José Manuel García Margallo. Krátce po Bálkovi do země zavítá šéfka zahraniční politiky EU Catherine  Ashtonová,“ napsal list s tím, že k tomu přibývá podnikatelských misí, které chtějí využít toho, že od února jsou zmírněny protiíránské sankce. „Snaha sondovat půdu v ropné velmoci lačnící po zahraničních investorech je tak enormní, že američtí diplomaté například v lednu varovali francouzské obchodníky, že úleva v sankcích zatím platí pouze na půl roku,“ podotýká deník.

Bálek má v Íránu jednat o dvoustranných vztazích, o situaci v Sýrii a Afghánistánu, ale také o eventuálním oživování vzájemného obchodu. Má se také přimlouvat za to, aby tamní režim po třech letech propustil z domácího vězení dva opoziční vůdce, kteří v červnu 2009 neúspěšně kandidovali proti tehdejšímu prezidentovi Ahmadínežádovi.

Naopak patrně v Bálkově agendě bude chybět otázka amerického Rádia Svobodná Evropa, které vysílá z Prahy do Íránu. „Zdá se, že tuto epizodu už chtějí Íránci smést ze stolu, velmi často také v poslední době říkají, že to rádio stejně v Íránu nikdo neposlouchá,“ cituje list „zasvěcený diplomatický zdroj.“

Deník v této souvislosti uvádí, že v minulosti právě zahájení vysílání zmíněného rádia z Prahy do Íránu bylo důvodem omezení vzájemného diplomatického zastoupení z úrovní velvyslanců na pouhé chargé d´affaires.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…