Překvapení? Ne. Čaputová „vyčkávala“ v Praze, zda Pavel vyhraje. Prozrazeno

29.01.2023 11:55 | Kauza

Exkluzivním hostem nedělní Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byl nově zvolený prezident ČR Petr Pavel, jenž se ujme úřadu na počátku března. Vysvětlil, jak chce naplnit slib, že bude opravdu prezidentem všech. Ještě před nástupem do úřadu se chystá na cestu do nejpostiženějších krajů a tam s lidmi pohovoří, aby slyšel, co od prezidenta očekávají. Promluvil také o Ukrajině, o Rusku a o tom, kdy bude možné s Ruskem opět navázat vztahy.

Překvapení? Ne. Čaputová „vyčkávala“ v Praze, zda Pavel vyhraje. Prozrazeno
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Nově zvolený prezident Petr Pavel v pořadu Partie.

Oslavování a radosti zase nebylo úplně tolik. Já jsem včera šel z kamery do kamery, od mikrofonu k mikrofonu. Bylo toho hodně. Začal jsem cítit to břímě odpovědnosti, které na mě padá, a tu míru očekávání, se kterou je má volba spojená. Až když bylo jasné, že už budu zvolen, tak si moje žena uvědomila, že už je hotovo a bezprostředně mi řekla – ‚Co s tím budeme dělat?‘ A já jsem jí odpověděl: ‚Budeme si to muset odpracovat, jak jsme se o tom bavili‘,“ prozradil Pavel informace ze zákulisí.

Velmi ho potěšilo, když mu osobně přijela pogratulovat prezidentka Slovenska. „Nejkrásnější byla asi ta přímá gratulace od Zuzany Čaputové. Bylo to krásné,“ řekl. Moderátorka podotkla, že týmy Pavla a Čaputové měly návštěvu slovenské prezidentky ve olebním štábu domluvenou. Pavel dodal, že hlava sousedního státu vyrazila do Prahy s tím, že mu v případě vítězství ve volbách osobně poblahopřeje, nebo si udělá jen krátkou „inkognito“ návštěvu hlavního města ČR. Pavel rovněž odpověděl, že v případě vítězství Babiše by se Čaputová do štábu jeho protikandidáta s gratulací spíše nevydala.

V další části pořadu potvrdil, že už se mu ozvala prezidentka Tchaj-wanu. A že bude v kontaktu i s prezidentem Ukrajiny Vladimirem Zelenským.

„Prezidentka Tchaj-wanu se mi ozvala, zatím písemně. A prezident Zelenskyj bude volat dnes, asi tak okolo 14:30 máme naplánovaný hovor. Je to podle toho, jak který z nich se ozval. Myslím, že zahraniční politika by měla být koordinovaná. Ono to vždycky bylo spojeno s určitými problémy, ale předpokládám, že těch problémů ubude, protože já jsem připraven koordinovat zahraniční politiku s vládou,“ sdělil nově zvolený prezident republiky Petr Pavel.

S dosluhujícím prezidentem Milošem Zemanem prý ještě po telefonu nemluvil. Není si prý ani vědom toho, že by mu přišla gratulace.

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42135 lidí
„Chci začít už teď v tom přechodném období. Chci jet do těch nejpostiženějších krajů a chci se jich zeptat, jak na ně krize dopadla, proč si myslí, že vládou nebyli vyslyšeni a jak si představují komunikaci s prezidentem. Aby věděli, že jejich hlas je slyšet. Chci posbírat podklady už teď, abych pak po 8. březnu mohl s vládou ihned začít jednat, co s tím udělat,“ zaznělo od Pavla.

„Lidé budou mít zastání, protože já jsem připraven dělat to, co jsem dělal ty poslední čtyři roky, tedy být s nimi, mluvit s nimi, mluvit i s neziskovými organizacemi,“ pokračoval Pavel. Vládu prý bude upozorňovat i na to, že někteří lidé se cítí nevyslyšeni.

Pokud jde o komunikaci s opozicí, Pavel je připraven komunikovat i s Babišem, už mu v tomto duchu poslal sms, ale momentálně má za to, že je třeba jistý čas, aby se situace zklidnila.

Pavel spoluobčany požádal, aby mu dali trochu času... – zároveň je vyzval, aby bedlivě sledovali, že opravdu dělá to, o čem mluví.

„Se mnou automaticky nepřichází mobilizace, se mnou nepřichází žádná změna kurzu, se mnou nepřichází žádné vtahování do války,“ ujistil zvolený prezident ČR Petr Pavel.

Přitom řekl, že musíme vytrvat v podpoře Ukrajiny, napomoci tomu, aby se Ukrajina opět stala suverénní zemí. „A potom, až toho Rusko bude schopno, tak se s ním začít znovu bavit o navázání vztahů a o bezpečnosti. Nejsem si jist, jestli to bude ještě letos, ale jsem přesvědčen, že i u ruských občanů se projevuje frustrace, protože i na Rusy ty dopady války dopadají,“ upozornil Pavel.

Podle zvoleného prezidenta bude záležet také na tom, jak se bude ke konfliktu dál stavět Čína.

„Vysvětlím občanům, že je namístě být solidární, protože to, co se teď děje na Ukrajině, by se mohlo dít i nám. Ona se nás ta válka teď bezprostředně nedotýká, nepadají na nás rakety, ale to, co dnes Rusko dělá, není v našem zájmu. My potřebujeme žít ve světě, kde i malé a střední státy mají svou váhu a jsou respektovány,“ vyjádřil se Pavel.  


Petr Pavel v pořadu Partie. (Screen: CNN Prima News)

Pár slov nově zvolený prezident ČR věnoval i vztahům s médii. „Já jsem se vždycky snažil jednat s médii otevřeně a jednat korektně. Věřím, že když to takto bude nastaveno, tak že to bude fungovat. Ono platí, že jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá, takže pokud jednáte s médii otevřeně, tak to funguje i obráceně,“ řekl.

V té souvislosti potvrdil, že jeho mluvčí bude Markéta Řeháková, která během první tiskové konference po zvolení Pavla nechala u sebe na povrch vyplout emoce. Pavel konstatoval, že to považoval za přijatelné v dané situaci a prý věří, že Řeháková bude dobrou mluvčí.

Pokud jde o jeho projev v den inaugurace, tedy 9. března, Pavel prý chce zopakovat, že je otevřen komunikaci se všemi občany.

Neúspěšné prezidentské kandidátce Danuši Nerudové poděkoval za velkou podporu před druhým kolem voleb. K další spolupráci bude záležet i na „jejích tématech“. „Pokud už na těch tématech byl velký kus práce odveden, byla by škoda v tom nepokračovat dál,“ podotkl Pavel.

Nakonec zmínil, že bude jednat o tom, aby na Hrad byla vrácena původní prezidentská standarta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Oba agenti, nebo jen otroci řízení z poza oceánu?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 29.01.2023 15:24:18
Čaputovou dosadili dobrodinci z USA a Pavla také, tak ona už věděla, že Pavel bude presidentem, vždyť na tom roky pracovali. Čaputovou ale udělali během pár měsíců.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…