Překvapivé: Více Mexičanů proudí z USA domů, než opačným směrem

20.11.2015 6:48

Mexičtí imigranti začali mířit ze Spojených států opačným směrem. Podle čtvrtečních údajů výzkumného institutu Pew Research Center odešlo v posledních pěti letech z USA milion Mexičanů, zatímco z rodné země se přes severní hranici vydalo 870.000 lidí. Příčin může být podle institutu celá řada, od snazšího shánění práce v Mexiku, přes rodinné vazby až po únavu z života ilegálních imigrantů.

Překvapivé: Více Mexičanů proudí z USA domů, než opačným směrem
Foto: Archiv
Popisek: Mexický prezident Enrik Peňa Nieto

Zatímco ve Spojených státech se nepříliš úspěšně z ekonomické krize vzpamatovaly obory, v nichž imigranti často pracují - jako je například stavebnictví - v Mexiku nezaměstnanost klesla a je tam jednodušší najít práci než před deseti lety.

Řada lidí rovněž mluví o rodinných vazbách, která jsou u hispánských národů tradičně silné. "Smrt mojí matky mě přiměla přemýšlet," řekl podle agentury AP Rodrígo Quiroz, který se před několika lety vrátil z Phoenixu za svou umírající matkou do Mexika. Nejprve plánoval po jejím skonu odjet znovu vydělávat dolary do Arizony, odkud je sedm let posílal domů coby stavební dělník či zaměstnanec farem. Jenže si to rozmyslel. "Chci být blízko rodiny. Už se nechci vrátit do USA. Tady je taky práce," objasnil třiačtyřicetiletý Mexičan, proč je jedním ze zmíněného milionu navrátilců.

Příčiny jsou rovněž ve zpřísněných hraničních kontrolách, kvůli nimž zdražili své služby převaděči a dostat se na sever je pro migranty obtížnější než začátkem tohoto století.

Zatímco v době největšího přílivu Mexičanů jich žilo ve Spojených státech v roce 2007 12,8 milionů, loni to bylo 11,7 milionů. Ilegálních přistěhovalců z toho bylo podle Pew Research Center 5,6 milionů, což je o 1,4 milionu méně než v roce 2007.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…