Přelstíme covid! Janek Ledecký a Daniel Landa mají plán. Tři měsíce ho chystali

09.12.2020 13:25

Co mají společného zpěváci Daniel Landa a Janek Ledecký? Oběma koronavirus překazil koncerty. A oba se teď také postavili za vytvoření systému, který by měl umožnit vrátit život do koncertních síní i na sportoviště. Systému, který by zároveň masivně zvýšil počet otestovaných. Ale na to umělci i sportovci potřebují, aby tento systém povolila vláda. A tak na videu žádají, aby lidé podpořili jejich „Cestu ze tmy“. Nebo i kritizovali. Podporu mají i od jednoho známého vědce.

Přelstíme covid! Janek Ledecký a Daniel Landa mají plán. Tři měsíce ho chystali
Foto: Repro Facebook
Popisek: Zpěváci Daniel Landa a Janek Ledecký

„Tři měsíce makáme s týmem vědců, doktorů, organizátorů kulturních i sportovních akcí. A podařilo se nám vyvinout systém SCB. Security Covid Barrier,“ ohlásil pro začátek Landa. Ledecký dodal, že hlavním nástrojem je klasický PCR test a mobilní testovací a odběrová jednotka. Díky tomu, jak jsou testy levné a rychlé, se jim prý podařilo vytvořit software pro zajištění rychlé aplikace a následné kontroly.

Anketa

Jste pro prodloužení nouzového stavu?

62%
38%
hlasovalo: 17025 lidí

Landa sdělil, že pořadatelé budou schopni tyto testy zohlednit v ceně vstupného, a to s minimálním navýšením, což už jim údajně potvrdili. „Nebo dokonce ponesou náklady toho testu v plné výši,“ dodal Ledecký. Následovalo emotivní intro doprovázené klavírem, v němž byl představen název projektu „Cesta ze tmy“. „Jak vypadá naše budoucnost? Budou galerie, muzea, divadla, koncertní haly a stadiony umírat prázdnotou? Budeme se moci ještě někdy sdružovat? Seznamovat, objímat, radovat se, zpívat a prožívat společně silné momenty, jejichž kouzlo je právě v tom, že jsme spolu? Připustíme si, že tím, že mají naše děti zakázané kontakty, jim bereme to, co potřebují nejvíc? Máme být opravdu neustále zavřeni doma bez naděje a bez budoucnosti? Nebo se vydáme cestou ze tmy?“ promlouval Landa.

V praxi pak zakoupení vstupenky znamená i registraci na test, jenž proběhne ještě týž den, s oznámením výsledků do dvou hodin. Testovaný dostane náramek s unikátním kódem, který pak pořadatelé pro kontrolu oskenují. Pokud bude zjištěna pozitivita, nebude se moci jednak zúčastnit akce, ale bude nahlášen i hygienické stanici. A vstupné mu bude samozřejmě vráceno.

„Takže abych to shrnul: Mazaný Čechové se testují dobrovolně, sportem a kulturou a čím víc, tím líp,“ prohlásil Landa. „Je vám jasný, že my jsme museli požádat o výjimku ze systému PES, a to jsme požádali vládu a ministerstvo zdravotnictví,“ oznámil Ledecký a Landa pak odhalil smysl videa – chtějí získat veřejnou podporu. „Musíme prostě najít tu cestu ze tmy a je to i vaše cesta. A musíme ji najít společně. Takže my se možná pleteme. Ale snažíme se a děláme, co můžeme. Tak vás prosíme, posílejte nám svoji podporu anebo i připomínky,“ poprosil Janek Ledecký a Landa ještě požádal o sdílení jejich poselství.

Projekt už v několika statusech podpořil i parazitolog Jaroslav Flegr. A to kvůli tomu, že by znamenal masivní zvýšení počtu testovaných, hlavně mezi těmi, kdo se koronaviru statisticky moc bát nemusí. „Tedy především na lidi mladšího a středního věku, kteří chtějí či dokonce musí žít aktivním společenským životem, zúčastňovat hromadných akcí nejrůznějšího charakteru – kulturních, sportovních, vědeckých, turistických, ale i třeba politických,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…