Premiér Babiš jedná v Lánech s prezidentem Zemanem, hovořit by mohli i o demisi ministra Staňka

20.05.2019 20:00

Premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil dnes v podvečer do lánského zámku na pravidelnou schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Očekává se, že premiér bude s prezidentem mluvit i o demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). K dalším tématům by měly patřit návrh státního rozpočtu na příští rok a evropská politika.

Premiér Babiš jedná v Lánech s prezidentem Zemanem, hovořit by mohli i o demisi ministra Staňka
Foto: Printscreen z vysílání
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve vysílání Blesk.cz

Staněk předal ministerskému předsedovi rezignaci dnes, Babiš ji odeslal obvyklou cestou na Hrad. Ministr kultury by měl odejít z vlády koncem května. Kritika se na něho snesla poté, co odvolal ředitele Národní galerie v Praze Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Prezident se ke Staňkově demisi odmítl minulý týden vyjádřit, dokud se s ním v úterý 28. května nesejde.

Už tento čtvrtek by se měl Zeman sejít s vicepremiérem a šéfem ČSSD Janem Hamáčkem. Jméno možného Staňkova nástupce zatím není známo. Hamáček dnes uvedl, že záležitost chce ještě konzultovat v sociální demokracii. Věří, že ke konci května bude situace vyřešena.

Staněk rezignaci oznámil minulý týden po vytrvalém tlaku především z kulturní sféry, která reagovala kriticky na odvolání Fajta a Soukupa. Staněk v rezignačním dopise pochybení odmítl, za svými kroky si stojí a hovoří o štvavé kampani. Jeho odchod by znamenal sedmou změnu v Babišově vládě.

Babiš chce prezidenta informovat také o návrhu rozpočtu na rok 2020, který stejně jako letos předpokládá schodek 40 miliard korun. Návrh předpokládá zvýšení rodičovského příspěvku o 80 000 korun na celkových 300 000 Kč, růst důchodů v průměru o 900 korun a investic na 135 miliard korun z letošních 122,3 miliardy korun. Úřady by měly ušetřit deset procent na provozních výdajích, příjmy státu by měla posílit digitální a zvýšená spotřební daň nebo další vlna elektronické evidence tržeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…