Premiér Babiš mírnil slova o nebezpečných čínských mobilech. Vaše firmy tu vítáme, ujistil velvyslance

26.12.2018 7:27

Premiér Andrej Babiš se 23. prosince setkal s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem. Dle čínské ambasády s velvyslancem řešili varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, o kterém měl Babiš prohlásit, že není stanoviskem české vlády. Čínský velvyslanec doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí.

Premiér Babiš mírnil  slova o nebezpečných čínských mobilech. Vaše firmy tu vítáme, ujistil velvyslance
Foto: Repro Facebook čínské ambasády
Popisek: Andrej Babiš a čínský velvyslanec

Podle velvyslanectví předseda ANO a premiér pozitivně zhodnotil úspěšný rozvoj Číny a pokroky dosažené v čínsko-českých vztazích a řekl, že že česká strana si velice váží strategického partnerství obou zemí a je ochotna dále posilovat ekonomickou a obchodní výměnu a praktickou spolupráci s Čínou.

Mnozí zaregistrovali varování, které vydal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, před softwarem a hardwarem firmy Huawei a ZTE. "Hlavním problémem je právní a politické prostředí Čínské lidové republiky, ve kterém uvedené společnosti primárně působí. Čínské zákony vyžadují po soukromých společnostech působících v Číně mimo jiné součinnost při zpravodajských aktivitách, a tudíž pouštět je do systémů, které jsou klíčové pro chod státu, může představovat hrozbu," tvrdil podle Fora24 ředitel úřadu, Dušan Navrátil.

Anketa

Myslíte, že se v roce 2019 budeme mít lépe než v tomto končícím roce?

23%
77%
hlasovalo: 18948 lidí

Nicméně, později byla hrozba upřesněna. „U lidí, kteří používají mobilní telefon nebo router zmíněných firem k běžnému použití, lze předpokládat obvyklé riziko spojené s používáním jakýchkoli mobilních či síťových zařízení,” uvedl NÚKIB podle serveru Novinky.cz. Ale úřad trval na tom, že jeho doporučení je relevantní, i když neznamená zákaz používání mobilů této značky. Firma Huawei se proti nařčení z pochopitelných důvodů ohradila a varováním se zabývala také Bezpečnostní rada státu.

"Premiér Babiš zdůraznil, že nedávno vydané varování příslušného českého orgánu týkající se čínských firem Huawei a ZTE nepředstavuje stanovisko vlády ČR," píše ambasáda Čínské lidové republiky na svém Facebooku o průběhu jednání. "Unáhlené rozhodnutí o stahování produktů Huawei ve veřejné správě bylo způsobeno zavádějícím varováním a Bezpečnostní rada státu již vydala prohlášení poskytující objasnění této situace. Česká republika vítá zahraniční firmy včetně čínských, aby v Česku investovaly a působily, a bude jim vytvářet dobré podnikatelské prostředí," vyjádřil se podle ambasády premiér.

Velvyslanec Čang poukázal, že varování vydané příslušným českým orgánem, které se vůbec nezakládá na skutečnosti, mělo nepříznivý dopad a čínská strana proti němu rozhodně protestuje. Uvedl, že čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí, a bude účinně chránit legitimní práva a zájmy čínských firem.

Ovšem, jak informoval server iDnes, Členové Bezpečnostní rady státu konstatovali, že NÚKIB je oprávněn vydat varování nezávisle na vládě. Současně ale rada také uvedla, že úřad není příslušný hodnotit mezinárodněpolitickou situaci ani právní prostředí v jiných státech. Jaké je stanovisko úřadu ohledně Babišova setkání s čínským velvyslancem a rozhodnutí Bezpečnostní rady státu se ze stránek úřadu nikdo nedoví, vzhledem k tomu, že úřad přechází na nové webové stránky, které budou zprovozněny až v po Novém roce. Zda se jedná o plánovaný přesun či je důvod jiný je zatím nejasné.

Původní článek ZDE:

ZDE:

a ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…