Premiér Babiš v Ležácích: Tato zrůdnost nesmí být nikdy zapomenuta. Dnes máme EU, projekt míru a spolupráce

24.06.2018 13:54

Premiér Andrej Babiš se společně se zástupci Senátu a Poslanecké sněmovny, velvyslanců a dalších čestných hostů zúčastnil pietní vzpomínky k 76. výročí vyhlazení osady Ležáky nacisty.

Premiér Babiš v Ležácích: Tato zrůdnost nesmí být nikdy zapomenuta. Dnes máme EU, projekt míru a spolupráce
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš během tiskové konference.

„Byla to opravdová zrůdnost, která nikdy nesmí zůstat zapomenuta. Dnes máme ve zvyku považovat naši svobodu i samostatnost za samozřejmost, ale vězme, že bez našich parašutistů a lidí, kteří jim pomáhali, bychom svobodu znovu nezískali. Važme si toho, že spory a možné konflikty v Evropě dnes řešíme a budeme je řešit jednáním, konsensem a dialogem v rámci EU, která je především projektem míru a spolupráce. Posilujme NATO a buďme v něm spolehliví a aktivní, ať se žádná válka ani do Evropy ani k nám nikdy nevrátí,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Ležáky nacisté vypálili 24. června 1942 v rámci odvety za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, dva týdny po vyhlazení středočeských Lidic. Gestapo odhalilo, že parašutisté vyslaní z Británie udržovali z Ležáků vysílačkou Libuše spojení mezi domácím a zahraničním odbojem.

Nacisté 24. června v Pardubicích popravili 34 dospělých obyvatel obce, dalších 7 lidí z Ležáků a více než 40 spolupracovníků parašutistů nacisté zastřelili 25. června a 2. července 1942. Třináct dětí z Ležáků odvlekli, 11 jich našlo smrt 25. července v plynovém voze v polském Chelmnu. Dnes je místo bývalé kamenické osady národní kulturní památkou. Vesnici připomínají žulové náhrobky s vytesaným křížem na půdorysech devíti domů.

Vzpomínkové akce se každoročně účastní stovky lidí včetně představitelů státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…