Premiér Fiala chce dál pomáhat Ukrajině. Nejen další technikou

21.08.2022 22:15

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) přislíbil další vojenskou pomoc Ukrajině, stejně tak se chce zapojit i do obnovy země. Píše to server Seznam Zprávy s odvoláním na Fialova slova při vzpomínkové akci k výročí okupace Československa.

Premiér Fiala chce dál pomáhat Ukrajině. Nejen další technikou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

„Budeme pokračovat v tom, co děláme,“ přislíbil ve vztahu k Ukrajině premiér Petr Fiala. Chce dál posílat vojenskou techniku Ukrajině.

„Rozvíjíme jednání s Ukrajinou o poválečné pomoci a také to, kde bychom mohli pomoci už teď, ať už jde o opravu škol, zdravotnických zařízení, těch věcí, které Ukrajinci potřebují k tomu, aby do značné míry mohli normálně žít,“ poznamenal.

Podle jeho slov je to úkol nejen Česka, ale i dalších zemí. „Využíváme i předsednické role v EU, abychom věci zkoordinovali tak, aby pomoc ze strany Evropy byla opravdu účinná,“ dodal Fiala.

Fiala dnes připomněl, že invaze v srpnu 1968 ukončila období uvolněné atmosféry takzvaného pražského jara. „O 54 let později vpadlo Rusko za vydatné pomoci Běloruska na území samostatné Ukrajiny, aby ji zbavilo nezávislosti a svobody. Rusko tak kousek od nás rozpoutalo brutální válku, ve které denně zabíjí lidi, ničí školy, nemocnice a památky a vyhání obyvatele z jejich domovů. Naše vůle pomáhat Ukrajině nás nesmí opustit,“ napsal na twitteru předseda vlády. Nelze podle něho dovolit, aby agresor zvítězil. „Jde i o naši svobodu a bezpečnost,“ uvedl.

Vojska pěti států Varšavské smlouvy obsadila v roce 1968 Československo, aby násilím potlačila pokus liberálního křídla komunistické strany o reformu systému. V roce 1968 bylo v celém Československu již v první den okupace zabito či smrtelně zraněno 58 lidí a do konce roku 1968 stoupl počet obětí na 108. Další oběti si vyžádalo tvrdé potlačení protiokupačních demonstrací režimem v roce 1969. Potvrdilo to nastupující éru takzvané normalizace, která přinesla politické čistky, posílení cenzury či omezení svobod.

Ruská invaze na Ukrajinu začala letos 24. února. Česko od té doby vydalo válečným uprchlíkům 415.700 víz k ochraně. Přijalo tak nejvíc běženců na počet obyvatel. ČR na Ukrajinu od počátku posílá zbraně a vojenský materiál. Přesné informace o dodávkách česká strana většinou nezveřejňuje. Objevují se až dodatečně, a to často na záběrech z bojišť. Na Ukrajinu putuje i jiný materiál, a to třeba hasičské vozy či zdravotnické prostředky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…