Premiér Sobotka: Česko chce Británii v EU, ale také stejná práva občanů

13.11.2015 13:37

Česká republika chce, aby Velká Británie zůstala součástí Evropské unie, řekl dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) britskému ministru zahraničí Philipu Hammondovi, s nímž se sešel v Praze. Na jednání se také postavil za zachování volného pohybu uvnitř Unie a stejných práv pro občany všech zemí osmadvacítky.

Premiér Sobotka: Česko chce Británii v EU, ale také stejná práva občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Britský premiér David Cameron tento týden v projevu o požadavcích reforem Unie, které jsou podmínkou pro setrvání Británie v EU před nadcházejícím referendem o členství, vyzval mimo jiné k omezení volného pohybu osob uvnitř Evropské unie a k omezení sociálních dávek pro občany EU, kteří přicházejí do Británie.

„My jsme připraveni se velmi pragmaticky bavit o těch návrzích Velké Británie. Probrali jsme všechny čtyři základní oblasti. Já myslím, že ve třech oblastech je Česká republika schopna debatovat spolu s ostatními členskými zeměmi Evropské unie o nějakém společně přijatelném kompromisu,“ řekl Sobotka po schůzce ČTK.

Neshodli jsme se v otázce rovných práv všech občanů EU

„V jedné oblasti jsme se neshodli a to je otázka rovných práv všech občanů Evropské unie, ať už se nachází v jakékoliv členské zemi,“ poznamenal dále. Hammondovi zdůraznil, že Česku záleží i na zachování volného pohybu v Unii. To je podle premiéra věc, kde si Praha těžko dokáže představit kompromis. „Prostě trváme na tom, aby nebyla diskriminace občanů Evropské unie v kterékoliv členské zemi a aby byla zajištěna svoboda pohybu,“ uvedl.

O britských požadavcích na reformu osmadvacítky má podle Sobotky v prosinci diskutovat Evropská rada, kterou by Evropská komise měla informovat o možnostech průniku mezi návrhy Británie a postoji jednotlivých členských zemí. „Pak předpokládám, že na jaře nebo na samém počátku příštího roku by na evropské úrovni už mohlo padnout nějaké rozhodnutí, pokud budeme schopni dosáhnout konsenzu,“ uzavřel Sobotka.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…