Premiér Sobotka k norské kauze: Evě Michalákové pomůžeme, ale...

02.12.2016 14:00

Česká republika je připravená podpořit Evu Michalákovou i u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Dnes to řekl novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj se stát ve sporu angažuje mimořádným způsobem. Michaláková ale nejdřív musí vyčerpat všechny možnosti v Norsku.

Premiér Sobotka k norské kauze: Evě Michalákové pomůžeme, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Michaláková ale nejdřív musí vyčerpat všechny možnosti v Norsku. Tamní soud se odmítl zabývat jejím odvoláním proti rozsudku, který ji letos v červnu zbavil rodičovských práv k oběma synům. Rozhodnutí soudu je tak pravomocné. „ČR se teď seznamuje s rozhodnutím soudu, pořizuje se překlad, na základě toho bude vyhodnoceno doporučení a další postup,“ řekl premiér.

Česko se podle něj v této kauze mimořádně angažuje, bylo poprvé účastníkem podobného řízení. „Byli jsme účastníkem při řízení na prvním stupni, byli jsme účastníkem i před odvolacím soudem v Norsku a teď je důležité, aby paní Michaláková vyčerpala všechny prostředky, které může využít v rámci norského justičního systému, pak je možné přijít do Štrasburku,“ dodal Sobotka.

Odvolání Michalákové řešil krajský soud v Oslo, který zamítavé rozhodnutí vynesl toto pondělí. Odvoláním se podle zpravodajského webu Českého rozhlasu odmítl zabývat, protože pro projednání případu prý neshledal důvody. „Krajský soud v Oslo se domnívá, že zbavit paní Michalákovou rodičovských práv za to, že případ medializovala, je naprosto správné a vlastně okresní soud chválí a zcela se s ním ztotožňuje,“ sdělil rozhlasu právník matky Pavel Hasenkopf.

Jedenáctiletého Denise a sedmiletého Davida norská sociální služba české matce a otci odebrala před pěti lety

Hasenkopf ČTK řekl, že neočekával od žádné norské instituce, že by uznala chybu v tomto případu. „Nečekali jsme ale, že to udělají tak brutálním způsobem, že vůbec nenařídí jednání a smetou to ze stolu,“ doplnil. Připomněl, že okresní soud vůbec nepřihlédl ke stanovisku českého ministerstva zahraničí, které upozorňovalo na porušení práv rodiny.

Rodina ještě podá dovolání k norskému nejvyššímu soudu, ale zvrat Hasenkopf nepředpokládá.

Nyní jedenáctiletého Denise a sedmiletého Davida norská sociální služba české matce a otci odebrala před pěti lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se nepotvrdilo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů, vyrůstají odděleně ve dvou rodinách.

Norská strana se k případu od počátku nevyjadřuje

Letos v červnu norský soud Michalákovou zbavil rodičovských práv ke dvěma jejím synům. Současně zakázal matce i otci stýkat se s chlapci. Adopci mladšího hocha soud ale nepotvrdil a otci rodičovská práva ponechal. Michaláková se proti tomuto verdiktu bez úspěchu odvolala.

Norská strana se k případu od počátku nevyjadřuje. Podle některých médií a expertů tak není možné si udělat jasný názor jen podle stanoviska jedné strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…