Premiér Sobotka pro PL: Pokud jste ve vládě, automaticky se lidem vzdalujete. Je důležité, abychom...

10.03.2017 19:25

REPORTÁŽ Bohuslav Sobotka obhájil svůj post předsedy sociální demokracie. Pro ParlamentníListy.cz řekl, že ho těší každý hlas. „Je jasné, že pokud kandiduji počtvrté, nemohu získat devadesát procent hlasů,“ řekl. A jaký je jeho recept na vítězství v podzimních volbách proti populismu hnutí ANO a jeho lídra Andreje Babiše? „Problém je v tom, že Babiš navrhuje věci, které reálně lidem nepomohou. Jak vám zvedne plat, když se sníží počet poslanců? Nezvýší. Pro sociální demokracii je důležité, abychom řešili reálné problémy, které lidi cítí. Dávat realistické odpovědi, navrhovat recepty, které mají konkrétní výsledky a fungují,“ vysvětlil znovuzvolený předseda ČSSD Sobotka.

Premiér Sobotka pro PL: Pokud jste ve vládě, automaticky se lidem vzdalujete. Je důležité, abychom...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

Podle jeho slov do dění pochopitelně budou vstupovat populisté, kteří se budou snažit rozdmýchávat nevraživost ve společnosti, rozdělovat ji a vytvářet náhradní témata, jako je snižování počtu poslanců. „Tady bude podstata souboje, kdo dokáže oslovit normální lidi a získá jejich podporu pro svůj program. Nemyslím si, že můžeme s populisty soupeřit velkými hesly o demokracii a právním státě. Pro lidi je důležité, v jakých podmínkách budou žít,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Bohuslav Sobotka.

Vladimír Špidla je se znovuzvolením Sobotky spokojen: „Sobotka je jednoznačně nejsilnější osobností v aktuální české politice a v ČSSD nepochybně. Byl zvolen dvoutřetinovou většinou a jsem za to rád,“ sdělil redakci a dodal, že vítězství sociální demokracie ve volbách v čele s Bohuslavem Sobotkou je úkol těžký, ale dosažitelný. Podle Špidly strana činí důležitý krok, a tím je obnova programu a modernizace. Sociální demokracie podle něj musí především ukázat, že je sociální demokracií. Vyjádřil také spokojenost s tím, že sjezd ČSSD neprovázely žádné „cirkusy a varieté“. Žádné zápory sjezdu prý nenalezl.

Štěch: „Člověk, který láme vazy partnerům v podnikání…“

Také předseda Senátu Milan Štěch tvrdí, že pod vedením Sobotky sociální demokracie vládne dobře a výsledky jsou pro běžné občany zvládnuté a pozitivní: „Co se týká počtu hlasů, tak je to slušné číslo a na demokratické volby je to dobrý výsledek.“ Štěch se domnívá, že pro vítězství v podzimních volbách musí ČSSD dobře prezentovat výsledky naplňování programu a jasně ukázat, jak se chovali lidé ostatních politických stran dosud. „Jen blázen může věřit, že člověk, který celý život shromažďuje velké majetky, využívá k tomu všechny prostředky a láme vazy partnerům v podnikání, najednou ze dne na den začne myslet na deset milionů obyčejných lidí, aby jim zajistil slušný život. To nemá logiku,“ zapochyboval Štěch o záměrech Andreje Babiše. Sociální demokracie by podle jeho slov měla dokázat voličům, že dosavadní činnost a priority strany jsou přínosnější než ty, které mohou čekat od politických konkurentů.

Šimek: Sobotka není dostatečná osobnost

Naopak nespokojen s vítězstvím Bohuslava Sobotky je sociální demokrat Jiří Šimek. „Nejsem spokojen, protože mu nefandím. Hlasoval jsem proti a chyběl mi protikandidát. Kdokoliv. Nechtěl bych se ale vyjadřovat k tomu, co dělá špatně. Sobotka nemůže být lepší, Sobotka není dostatečná osobnost. Doufal jsem, že se někdo jiný postaví jako protikandidát, straně by to moc pomohlo,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Šimek. Na sjezdu se mu líbila dobrá organizace a nelíbil se mu naopak výsledek volby předsedy.

Jeho stranický kolega Vladimír Černý prý není tak radikální a Sobotku volil. „Proti Andreji Babišovi to však bude mít sociální demokracie těžké. Babiš demokraticky ani dobrovolně žádnou firmu nepřevzal, vždy jen na základě mocenského postoje. Nesnáší konkurenci a opozici a chce o všem rozhodovat sám. Na problémy si však ČSSD naběhla sama, když proti sobě nechala nesmiřitelně postavit Paroubka s Topolánkem, čímž dala příležitost ke vzniku mnoha alternativních hnutí. Lidé byli z pravo-levicové politiky otrávení a hledali náhradu včetně Věcí veřejných a hnutí ANO,“ vysvětlil svůj názor a dodal, že je nyní na lidech, zda na populismus skočí, nebo dají šanci parlamentním stranám. „Měli bychom se vrátit mezi lidi a vysvětlil nejen, co už jsme udělali, ale také, co máme v plánu a že nehledíme jen na následující čtyři roky, ale na budoucnost,“ dodal.

Přiblížit se zpět obyčejným lidem je téma, které členové sociální demokracie na sjezdu často opakovali. Podle Bohuslava Sobotky však nejde o chybu a sociální demokracie plnila svůj program. „Pokud jste ve vládě, automaticky se lidem vzdalujete. Je důležité, abychom prosadili a dokončili svoji práci, abychom byli více v kontaktu s lidmi a připomněli podstatu sociálnědemokratické politiky a naše hodnoty. Ty se nezměnily, je to svoboda, spravedlnost, solidarita. Za ně jsme bojovali ve vládě a teď se vracíme zpět mezi lidi připomenout, že ČSSD je tu pro ně,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz předseda strany.

A Tejc? Byl jediný, kdo jen nechválil

Jediný kritický proslov před více jak sedmi stovkami členů ČSSD v Brně, měl Jeroným Tejc. Ocenil to například Petr Podrábský ze Štětí. „Musíme více mezi lidi, kontakt jsme za posledních osm let ztratili. Máme o něco dále k obyčejným lidem. Vidím to na okresech a na krajích.“

Tejcův projev chválil i Vojtěch Balcárek: „Byl jeden z mála, který se vyslovil kriticky, že vše není na sto procent a ideální. Dnes byl jediný, kdo jenom nechválil a vyjádřil kritický hlas. Označil věci pravými jmény a byl to moc pěkný proslov, kritický a konstruktivní, což může znít jako fráze, ale je to tak,“ uvedl Balcárek.

Shoduje se s ním i sociální demokrat Aleš Drobek: „Tejc promluvil dobře a byl jediný, kdo mluvil k faktu, že máme podle průzkumů o sedmnáct procent menší podporu než ANO, a to je problém,“ řekl s tím, že by přivítal ve vedení strany změnu. „Pokud ČSSD v čele se Sobotkou podzimní volby vyhraje, bude to největší zázrak od narození Ježíše Krista.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …