Premiér Sobotka se sejde s předsedou Evropské komise Junckerem

18.03.2015 6:25

Otázky kolem čerpání peněz z evropských fondů budou zřejmě dominovat dnešnímu jednání českého premiéra Bohuslava Sobotky s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Sobotka do Bruselu přijíždí den před březnovým summitem EU a dnes se ještě setká také s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

Premiér Sobotka se sejde s předsedou Evropské komise Junckerem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Juncker minulý pátek poslal do Prahy dopis, kterým formálně potvrdil, že komise souhlasí s podobou českého služebního zákona a že Česko tak splnilo hlavní podmínku pro čerpání peněz z EU v nynějším programovém období. ČR v něm do roku 2020 může získat až 23,83 miliardy eur (652 miliard korun). 
   
Dalším, do jisté míry souvisejícím tématem, o kterém může předseda vlády s šéfem unijní exekutivy diskutovat, je vznikající plán komise na posílení investic napříč unií. 
   
Nový Evropský fond strategických investic by měl pomocí záruk EU a peněz z Evropské investiční banky (EIB) dokázat přilákat v příštích letech investice až za 315 miliard eur (8,9 bilionu Kč). 
   
V Česku nyní vzniká seznam projektů, které by na podporu mohly mít nárok. Některé se týkají budování přeshraniční energetické infrastruktury. To zase souvisí s dalším aktuálním projektem komise, tedy s budoucím vznikem energetické unie. 
   
S "unijním prezidentem" Tuskem by se den před summitem EU mohl Sobotka bavit o otázkách jako je společná obranná politika či poslední vývoj okolo následné schůzky premiérů a prezidentů osmadvacítky. 
   
Ty ve čtvrtek a v pátek čeká diskuse nejen o energetické unii, ale také o ukrajinské krizi nebo o vztazích se zeměmi Východního partnerství před jeho květnovým summitem v Rize. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …