Premiér vysvětloval lidem plány vlády. Podívejte se, jak to dopadlo

10.09.2014 19:02

REPORTÁŽ V úterý navštívil Uherské Hradiště a Kunovice premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na Slovácku nastínil plánované změny ve školství, hovořil o pokračování výstavby rychlostní silnice R55 a slíbil zvýšení minimální mzdy.

Premiér vysvětloval lidem plány vlády. Podívejte se, jak to dopadlo
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Premiér se setkal s pedagogy Střední školy průmyslové, hotelové a zdravotnické Uherské Hradiště, kde nastínil další plány ve středoškolském vzdělávání

Hned ráno premiér zamířil do Střední školy průmyslové, hotelové a zdravotní Uherské Hradiště, kde absolvoval prohlídku a poté se setkal s pedagogy. „Přijel jsem sem, abych si udělal obrázek o tom, jak tady s několikaletým odstupem vypadá projekt slučování středních škol. Zdá se, že se povedl,“ podělil se o prvotní dojmy premiér.

Povinné přijímací zkoušky

Dalším tématem, o kterém s vedením školy a pedagogy diskutoval, bylo zavádění povinných přijímacích zkoušek na střední školy. S tímto projektem začal Zlínský kraj v určitém předstihu. „My bychom teď rádi dostali přijímací zkoušky přímo do školského zákona,“ upozornil Sobotka. Dále se dotkl využití evropských prostředků z hlediska modernizace a vybavení škol. „Myslím, že tady to hodně pomohlo zejména v technické části, kde se za evropské peníze podařilo pořídit moderní vybavení do dílen a odborných učeben. Je vidět, že byly evropské peníze vynaloženy velmi účelně,“ pochválil po prohlídce školy premiér.

Navýšení platů pedagogů

Při setkání s pedagogy jim hned v úvodu řekl, že by byl rád, kdyby současná vláda a ministr školství přinesli do školství pokud možno koncepční úvahy a rozvoj s cílem zlepšení kvality vzdělávání v naší zemi. Z hlediska vazby na to, jaké jsou potřeby na trhu práce, jak se mohou absolventi škol uplatnit. „Byl bych také rád, kdyby vláda byla schopná postupně navyšovat finanční prostředky na financování školství. Zejména pokud jde o každoroční navýšení prostředků na platy. Bude záležet na tom, jestli se bude dařit české ekonomice. Věřím, že pokud nebudeme dělat zbytečné chyby v hospodářské politice, tak by mohl v příštích letech přijít růst ekonomiky a při rozumném hospodaření státu bychom měli být schopni část finančních prostředků směřovat do oblasti školství a vzdělávání,“ nastínil plány premiér.

Dle jeho mínění může být naše země úspěšná tehdy, pokud bude schopna nabídnout dobrou infrastrukturu a kvalifikovanou pracovní sílu. To je oblast, kam by se podle premiéra mělo v budoucnu investovat. „Kvalifikovaná pracovní síla, znalosti a schopnosti lidí, tak školství v tom sehrává naprosto klíčovou roli,“ upozornil Bohuslav Sobotka.

Plánované změny ve školství

Pedagogy zajímalo, jak zlepšit úroveň studentů. „Byl zahájen projekt státních maturit, diskutujeme, kdy přidáme k povinným předmětům matematiku. Debatujeme o povinném zavedení přijímacích zkoušek na všechny střední školy, které mají maturitní předměty. Toto vše vytváří tlak na kvalitní vzdělávání. Současně ale musíme změnit financování škol. Nemělo by jít o normativ na hlavu, ale normativ na třídu a obor. To je myslím nejdůležitější změna, která nás čeká,“ připomněl premiér.

Další dotaz se týkal odměňování pedagogů. Sobotka přítomné ujistil, že se bude snažit o tarifní zvyšování platů ve školství. Dle jeho mínění by ale měla zůstat část finančních prostředků zachována ve formě odměn. „Tady máme trošičku spor s odbory, které chtějí, aby se navýšení dotklo každého zaměstnance a mělo tedy spíše tarifní podobu,“ připustil předseda vlády. Co se týká soukromých škol, tak ty by měly být dle premiéra do budoucna financovány ze školného, které by si platili studenti. Dnes zatím dostávají téměř stejné prostředky jako veřejné školy.

Pokračování výstavby R55

Ze školy premiér s doprovodem zamířil do Kunovic, kde navštívil firmu Evektor zabývající se výrobou letadel. Mimo vedení společnosti se zde setkal také se starostkou Kunovic Ivanou Majičkovou. Ta mu hned připomněla přetíženost silnice I/55, po které se stále valí nekonečné kolony aut. Bohuslav Sobotka na to konto uvedl, že se v minulých letech postavila první část rychlostní silnice R55, která je spojnicí mezi Zlínem a Otrokovicemi. Nyní se diskutuje o tom, aby stavba pokračovala.

Pozitivní signál pro celý region

„Zajímal jsem se o připravenost výstavby. Zásadní problém, který tady je, je fakt, že Evropská komise problematizuje úsek R55 kvůli ochraně životního prostředí, jenž prochází přes bzeneckou Dúbravu, což je část Jihomoravského kraje,“ upozornil Bohuslav Sobotka.

Zároveň ale dodal, že by neměl být problém pokračovat ve výstavbě R55 jihovýchodního úseku obchvatu Otrokovic, protože jde o stavbu, která svým rozsahem nepřesahuje finanční limit tzv. malého projektu. Nevyžadovala by proto schvalování Evropskou komisí. Z pohledu státu, Ministerstva dopravy, Ředitelství silnic a dálnic je možné u tohoto úseku uvažovat o zahájení výstavby v roce 2016. „Domnívám se, že by to byl pozitivní signál pro celý region. Jsem rád, že vláda na výstavbu R55 nerezignovala. Pokud by se podařilo v roce 2016 tento úsek zahájit, tak je to samozřejmě šance pro urychlení přípravy dalších úseků, které se v tomto regionu připravují a dotkly by se dopravy i v okolí Uherského Hradiště,“ uvedl premiér.

Nešťastná bzenecká Dúbrava

U dalších úseků z Napajedel do Babic a z Babic do Starého Města by bylo možné podle předběžných plánů Ministerstva dopravy uvažovat o zahájení výstavby v roce 2019. V úseku ze Starého Města do Moravského Písku se potom uvažuje se zahájením stavby v roce 2020. Pokud jde o další vedení rychlostní komunikace po území Jihomoravského kraje, tak bude záležet na tom, v jaké podobě budou schváleny zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje a jakým způsobem bude dosaženo dohody, pokud jde o vytipovanou oblast bzenecké Dúbravy. Evropská komise zde má své požadavky z hlediska zajištění ochrany životního prostředí. Podle Sobotky vláda vnímá další výstavbu R55 jako důležitou dopravní prioritu v tomto regionu.

Zvýšení minimální mzdy

Při odpoledním setkání s obyvateli Uherského Hradiště Bohuslav Sobotka na Masarykově náměstí řekl, že se jako předseda vlády nemůže zavírat ve Strakově akademii, obklopovat se nepropustnou hradbou úředníků, přes které se nic a nikdo nedostane. „Myslím, že předseda vlády by měl chodit mezi lidi a poslouchat, co říkají, co si myslí o nové české vládě, co by měla ještě udělat a zlepšit,“ řekl Sobotka.

Na závěr uvedl, že nová vláda klade důraz na zvyšování ekonomiky, podporu hospodářského růstu a vytváření nových pracovních míst. Ve středu bude vláda hlasovat o návrhu zvýšení minimální mzdy od ledna příštího roku o 700 Kč. V České republice je totiž jedna z nejnižších minimálních mezd. Vyšší je i v sousedním Polsku a na Slovensku. V současné době činí 8 500 Kč hrubého. Dle premiéra není možné, aby z takového platu někdo mohl zaplatit nájem, stravu a dojíždění do práce. Proto je třeba minimální mzdu i v následujících letech postupnými kroky zvyšovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Ferbie

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

23:59 V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „V současné době jsme v situaci, kdy máme dostatek pouze v jediné komoditě, v počt…