Premiéři ČR a Finska podpořili prohloubení jednotného trhu EU

19.04.2013 15:25

Pro prohloubení jednotného trhu jak uvnitř Evropské unie, tak i za jejími hranicemi, se dnes po společném jednání v Helsinkách vyslovili premiéři ČR a Finska Petr Nečas a Jyrki Katainen. Nečas zdůraznil také český zájem o rozvoj vzájemného obchodu a investic ze země, která je známá svým inovačním potenciálem.

Premiéři ČR a Finska podpořili prohloubení jednotného trhu EU
Foto: Petr Kupka
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Obě naše země jsou průmyslové a proexportní," připomněl na tiskové konferenci finský premiér Katainen. Oba premiéři podle předsedy finské vlády také hovořili o spolupráci v obranné oblasti, ve sdílení kapacit či obranném průmyslu, ačkoliv ČR je člen NATO a Finsko ne.

Rádi bychom přivítali finské zboží i peníze v Česku

České společnosti mohou nabídnout Finsku mnoho svých výrobků, připomněl Nečas. Ve Skandinávii jako perspektivní vidí energetický sektor, české firmy se například podílejí na přestavbách finských elektráren včetně jaderných. Druhou oblastí je výstavba dopravní infrastruktury, české firmy se například účastní na výstavbě metra ve finské metropoli. ČR má možnost do země dodávat tramvaje nebo trolejbusy. "A máme tradiční spotřební zboží, které na finském trhu nalézá odbyt," vypočetl Nečas a připomněl úspěch škodovek či českého piva v zemi.

"Rádi bychom přivítali finské zboží i peníze v Česku," poznamenal premiér České republiky a připomněl finské zkušenosti s inovacemi i skvělou úroveň finského školství. Spolu s premiérem dnes do Helsinek přicestovala početná podnikatelská delegace.

Klíčový faktor inovací

Jaroslav Hanák, prezident českého Svazu průmyslu a dopravy, oceňuje, že poměr českého exportu do Finska je dvě ku jedné v český prospěch. "To je strašně dobře, protože to vylepšuje bilanci, kterou máme s Čínou či jinými zeměmi," poznamenal. Velký podíl na příznivé podobě českého exportu do Finska má Škoda Auto, jejíž výrobky jsou v této severské zemi populární. Úspěšné jsou podle něj ale také energetické firmy.

Hanáka přitom překvapil úspěch, který měly ve Finsku prezentace menších výrobců, například firmy Merkur Toys. O ni měli zájem nejen prodejci, ale například také zástupci ministerstva školství, firma má totiž vlastní systém "Merkur Education". Její majitel a ředitel Jaromír Kříž novinářům řekl, že už spolupracuje například s finskou Nokií, přes její mobilní telefony je možné některé hračky ovládat.

Doprava, energetika, životní prostředí

Kari Häyrinen, prezident finské organizace Finpro, která podporuje investice a rozvoj hospodářství, zdůraznil, že právě inovace jsou pro Finsko klíčový faktor. "Na tom do budoucna závisíme," poznamenal. Možnosti spolupráce s ČR vidí například ve strojírenské oblasti či ve sféře informačních technologií. Česko má podle něj výhodou polohu v srdci Evropy, v centru jednotného trhu. Häyrinen v rozhovoru s českými novináři neopomněl zdůraznit, že ve Finsku před nedávnem ve snaze přilákat zahraniční investory snížili daň z příjmu právnických osob z 24,5 na 20 procent.

Odborný server Bussinessinfo.cz připomíná, že české firmy by mohly ve Finsku jednak zvýšit export svých už zavedených komodit, ale také se zapojovat do tendrů na velké projekty v oblasti dopravy, energetiky či životního prostředí. Finsko má však podle serveru znaky "obtížného a málo propustného" teritoria, které samo exportuje především na zavedené trhy, například do Ruska a Číny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…