Premiéři V4 „ladili noty“ na summit EU. Toto zaznělo nedlouho po schůzce. Nejen od Babiše

14.06.2019 7:31

Premiér Andrej Babiš na čtvrtek svolal do Budapešti neformální mimořádné setkání premiérů států Visegrádské čtyřky, aby si společně popovídali o společných kandidátech na klíčové unijní posty. I když společně nakonec nevybrali konkrétního kandidáta do čela eurovlády, není to podle českého předsedy vlády problém. Naopak jsou podle jeho slov „jako čtyři mušketýři“. Komentátor Lidových novin Jan Macháček připomíná, že stejně důležité, jako je v tomto případě hledání společných zájmů, jsou však důležité i rozdíly, které hledání harmonie brání.

Premiéři V4 „ladili noty“ na summit EU. Toto zaznělo nedlouho po schůzce. Nejen od Babiše
Foto: Kancelář prezidenta Polské republiky
Popisek: Představitelé zemí Visegrádské čtyřky.

„Shodli jsme se na všem. To, že nemáme kandidáta na předsedu Komise, nevadí. Stejně na volbu budeme mít vliv. V4 je jednotná jako čtyři mušketýři,“ řekl Babiš LN po schůzce. Upřesnil, s jakým cílem pojedou premiéři Visegrádské čtyřky příští týden na summit do Bruselu. „Chceme, aby v čele EK byl někdo, kdo odpovídá našim společným představám, na kterých jsme se dohodli,“ uvedl s tím, že padlo několik konkrétních jmen, která nechtěl upřesnit.

I mluvčí maďarského premiéra Viktora Orbána potvrdil, že země V4 budou na unijním summitu vystupovat se „společným stanoviskem“ ohledně obsazení klíčových postů. Podpoří prý kandidáty, kteří tento region berou vážně a podporují jeho zájmy.

Anketa

Myslíte, že demonstrace ,,Milionu chvilek" svrhnou Babišovu vládu?

5%
95%
hlasovalo: 36613 lidí
Kromě toho premiéři hovořili o Severní Makedonii, podpořili zahájení rozhovorů o jejím vstupu do EU a probírali i blížící se české předsednictví Visegrádu, které začne 1. července. „Chceme být aktivní a organizovat setkání V4 plus některé státy i regiony,“ podotkl Babiš.

Co se hledání shody či dohody v rámci V4 týče, jsou tu podle Macháčka nějaké společné zájmy ve věci prohlubování jednotného trhu, ve víceletém finančním rámci, v migrační tematice a podobně, podobná rétorika v názoru na to, jak radikálně bojovat s klimatickou změnou. Jenže stejně důležité jsou prý rozdíly.

„Vezměme si třeba Slováky. Jsou členy eurozóny a musejí se v rámci hledání kompromisů zajímat o to, kdo bude předsedou Evropské centrální banky (ECB), což zase vůbec nezajímá ostatní země V4,“ uvedl s tím, že i kdyby je to zajímalo, nemají do toho co mluvit. Zároveň chce Slovensko vždy být v evropském jádru – spolu s Německem a Francií – proto možná bude chtít počkat, na čem se ono jádro dohodne.

Dodává, že se sice Slováci mohou tvářit, že chtějí předsedu Evropské komise (EK) nebo to nějak zobchodovat, ale ve skutečnosti je prý maximem toho, co by mohli získat, post vysokého představitele EU pro zahraniční politiku.

A zdaleka ne na všem se V4 neshodne ve věci zahraniční politiky. „Třeba Poláci jsou ostře protiruští – a Maďaři přesně naopak. Poláci pomáhají Ukrajině, ale maďarsko-ukrajinské vztahy jsou napjaté,“ poukázal na další rozdíly Macháček.

Harmonii pak brání i členství v různých frakcích v případě vládních stran V4. Otázkou prý také je, zda by si třeba v Německu přáli, aby země V4 měly v EPP víc europoslanců než Německo.

Pokud jde o schůzku premiérů V4 kvůli předsedovi Evropské rady, je podle Macháčkových slov třeba brát v úvahu, že o tento post nemá Německo zájem. „Chce předsedu EK nebo předsedu ECB. Leckdo může na ten či onen post uvažovat o Angele Merkelové, ale německá kancléřka nyní musí zachraňovat chřadnoucí preference CDU, a to doma, z pozice kancléřky,“ dodal Macháček na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…