Přeplať bábu? 10 000 Kč seniorům za očkování. Konkrétní návrh

18.11.2021 14:25

K motivování lidí k očkování se vyjádřil i bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer. Konstatuje, že i kdyby byly pročkovány necelé dva miliony lidí mladších 30 let, a to včetně kojenců, stále by to nemělo takový efekt, jako proočkování necelých padesáti tisíc seniorů. A navrhuje jednoduché řešení. Mluví o pobídkách v řádu desetitisíců korun. „Troufnu si tvrdit, že už deset tisíc korun pro očkovaného seniora by vedlo k tomu, že riziko zahlcení nemocnic v důsledku covidu by bylo eliminováno. A kdyby se senior stále vzpouzel, možná by ho k injekci dovlekla jeho rodina,“ míní.

Přeplať bábu? 10 000 Kč seniorům za očkování. Konkrétní návrh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti Covid 19

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67635 lidí
Singer konstatuje, že již několik měsíců je známo, že vakcíny nefungují tak dobře, jak bylo slibováno a předpokládáno. Ale vláda je podle něho nelogicky chystá prosazovat ještě tvrději, a to na úkor testů, které fungují stále stejně. Svého času Singer doporučil: „Testovat i nás očkované, pracovat s protilátkami, přestat cpát do dětí a třetí vakcínu potřebným.“ A na tomto doporučení by nic neměnil.

Bývalý guvernér ČNB upozornil, že z celkem 1200 úmrtí lidí do 25 let jich za jeden a půl roku pandemie zemřelo jen 10 s covidem. Ale ti, kdo chtějí očkovat všechny, obhajují očkování mladých tím, že sice neumírají, ale někteří mají trvalé následky. „Jasně, asi spíše v počtu jednotek či maximálně několika desítek, může být. Takže bychom asi měli zakázat i sport, zvláště cyklistiku, horolezectví či lyžování, jež jsou v této věkové skupině evidentně větší hrozbou než virus, nemluvě už o automobilismu…“ namítá na to Singer.

Jako ekonom doporučuje Miroslav Singer zaměřit pozornost a prostředky tam, kde je to třeba. „Pravděpodobnost, že v nemocnici skončí neočkovaný mezi 50 a 60 lety, je 16krát větší, než že tam skončí neočkovaný mladší 30 let. Pro skupinu mezi 60 a 70 lety je to již 32krát větší pravděpodobnost, mezi 70 a 80 lety 68krát a nad 80 let 91krát vyšší pravděpodobnost. Takže riziko pro neoočkované je takřka o dva řády vyšší u těch nejstarších v porovnání s mladými!“ upozorňuje.

Matematicky vyjádřeno to dle Singera znamená, že kompletní proočkování všech lidí mladších třiceti let včetně těch úplně nejmladších, kterých jsou dva miliony, sníží těžké průběhy, a tedy zátěž nemocnic stejně jako proočkování necelých padesáti tisíc z celkem 300 tisíc neočkovaných seniorů.

Singer se věnoval i otázce motivace. „Očkování má i své náklady. Už první nástřely jejich odhadu vedou k závěru, že jsme-li ochotni očkovat i mladé lidi a povzbuzovat je k tomu, měli bychom tím spíše být ochotni motivovat naše seniory pozitivními pobídkami spíše v řádu desetitisíců než tisíců korun,“ říká bývalý guvernér ČNB.

Má zato, že by tento přístup fungoval: „Troufnu si tvrdit, že už deset tisíc korun pro očkovaného seniora by vedlo k tomu, že riziko zahlcení nemocnic v důsledku covidu by bylo eliminováno. A kdyby se senior stále vzpouzel, možná by ho k injekci dovlekla jeho rodina.“ To samé podle něho platí i pro třetí dávky, znepříjemňování života mladým neočkovaným považuje za zbytečné.

A na závěr si Singer klade jednu otázku. Zda vláda jedná chybně z omylu nebo ze snahy zkomplikovat život vládě následující...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …