Přeposílání uprchlíků z Balkánu do západní Evropy musí skončit. Slovinsko dostane od EU čtyři stovky policistů

26.10.2015 6:48

Dosavadní způsob řešení migrační krize, kdy země na takzvané balkánské migrační trase uprchlíky jen přes své území posílaly dál na západ Evropy, musí skončit. Po několikahodinovém jednání lídrů zemí zasažených migrací to krátce po půlnoci na tiskové konferenci prohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Uvedl také, že nyní výrazně zasažené Slovinsko ještě do týdne dostane pomoc ve formě 400 policistů.

Přeposílání uprchlíků z Balkánu do západní Evropy musí skončit. Slovinsko dostane od EU čtyři stovky policistů
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Základem dohody mezi zeměmi EU na trase a také státy, které v EU nejsou, je snaha dostat pod kontrolu nyní živelný pohyb desetitisíců lidí v oblasti. "Jedinou cestou, jak obnovit pořádek, je v nynější situaci zpomalení nekontrolovaného toku lidí," zdůraznil šéf komise.

Už při příchodu na jednání v neděli odpoledne ale politici upozorňovali také na zhoršující se humanitární situaci uprchlíků, kterou dál vyostří blížící se zima. "Je třeba zajistit, aby se s uprchlíky zácházelo humánně. Není možné, aby v roce 2015 byli lidé ponecháni na holičkách a museli v mrazu spát na poli," podotkl v noci Juncker.

Divoké přecházení hranic musí skončit

Do konce roku Řecko zvýší své přijímací kapacity na 30.000 míst, Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) zajistí poté s finanční podporu zemí EU dalších 20.000 míst. Stejný počet, tedy 50.000 míst, by mělo být vytvořeno také na balkánské trase jako takové.

Klíčovým bodem dnešní dohody je vznik kontaktních míst u vlád jednotlivých států už do 24 hodin tak, aby si země na balkánské trase - ať už členové EU či státy mimo unii - mohly velmi rychle vyměňovat potřebné informace.

"Musí přestat divoké přecházení hranic. Země se budou informovat například o intenzitě migračního proudu," vysvětlil Juncker novinářům. Jeden z bodů plánu tak uvádí, že země budou migranty od pohybu směrem k dalším hranicím přímo odrazovat, pokud o přesunu nebude informována vláda následujícího státu.

Kdo má nárok na ochranu v Evropě, by neměl končit v rukou pašeráků

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres věc na noční tiskové konferenci spojil s předpokládanou redistribucí uprchlíků mezi členské země Evropské unie, kterou by prý rád viděl jako trvalý mechanismus. "Cílem je vytvořit systém, aby ti, kdo mají nárok na ochranu v Evropě, se nemuseli vydávat do rukou pašeráků," podotkl.

"Neobvyklá doba si vyžaduje neobvyklý formát jednání," komentovala schůzku části členů EU a tří zemí mimo unii před novináři německá kancléřka Angela Merkelová.


 

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …