Přesně rok po volbách: Ve sněmovně nikdo nový. Piráti a STAN už nedají SPD ani spolu

09.10.2022 13:33

Přesně rok po volbách zveřejnily Otázky Václava Moravce nejnovější volební model agentury Kantar. Ten ukázal, že oproti říjnu 2021 se vlastně tolik nezměnilo. Ve sněmovně by zasedly stejné čtyři subjekty, přičemž většinu by mělo ANO a SPD.

Přesně rok po volbách: Ve sněmovně nikdo nový. Piráti a STAN už nedají SPD ani spolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koalice SPOLU vyhrála volby do poslanecké sněmovny. Ve volebním štábu bylo veselo

V říjnu 2021 se uzavřely volební místnosti a oslavy propukly ve štábu koalice SPOLU. Spojenectví ODS, TOP 09 a lidovců zvítězilo s 28 procenty. Na druhém místě těsně skončilo hnutí ANO dosavadního premiéra Babiše s 27 procenty. Následovala koalice Pirátů a STAN se ziskem 15,5 procenta a SPD s 9,5 procenty. A více nikdo. Těsně pod pětiprocentní hranicí skončila Přísaha Roberta Šlachty, až za ní doposud vládní ČSSD a dlouhá desetiletí sněmovní KSČM.

Přesně rok poté odkryl nálady voličstva průzkum agentury Kantar pro Otázky Václava Moravce. Ve volebním modelu při zachování současných koalic SPOLU a Piráti se STAN by vyhrálo hnutí ANO, které by získalo 31,5 procenta. Je to o čtyři a půl procenta více než ve volbách a půl procenta nad jeho ziskem v minulém průzkumu.

Koalice SPOLU by získala 28,5 procenta, což je také o půl procenta více, než vloni. Proti minulému průzkumu ale o půl procenta pokleslo.

Hnutí SPD a koalice Pirátů se Starosty by získaly stejný výsledek 12 procent. Což je dost rozdíl oproti volbám.

Z dalších stran se těsně pod pětiprocentní hranicí stále pohybuje Přísaha Roberta Šlachty. ČSSD a KSČM, které vloni vypadly z parlamentu, se výsledky stále propadají, aktuálně by získaly 2,5 respektive 2 procenta.

Pokud by vládní strany kandidovaly každá samostatně, byla by ODS na druhém místě s výrazným odstupem na hnutím ANO. To by získalo 29,5 procenta, premiérova strana 18 procent. Na třetím místě by byla SPD, 11,5 procenta, a se ziskem pod 10 procent by do sněmovny prošli vládní Piráti, STAN a KDU- ČSL. TOP 09 by skončila až za Přísahou mimo sněmovnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…