Přestaňte Putina šetřit, nabádá americký historik

18.05.2022 12:32 | Ze sítí

Timothy Snyder, americký historik, expert na střední a východní Evropu a oblíbený zdroj argumentů liberálních politiků a umělců (z jeho knihy Tyranie: 20 lekcí z 20. století se předčítalo na letenské demonstraci Milionu chvilek), pochopitelně komentuje i dění na Ukrajině.

Přestaňte Putina šetřit, nabádá americký historik
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Profesor Snyder nyní vyzývá, abychom se zbavili iluze, že musíme chápat Vladimíra Putina a chránit ho před pocitem, že prohrává. Na twitterovém vlákně publikoval obsáhlejší zamyšlení, podle nějž jediným řešením je, že Putin bude prostě poražen.

„Rusové nejsou nijak zahnáni do kouta. Je to invazní síla,“ zdůrazňuje americký akademik, podle kterého se ruské jednotky mohou kdykoliv sebrat a stáhnout se zpět na své území.

Putin si podle něj vytvořil virtuální realitu, kde vždy existuje úniková cesta. Proto ho nelze zahnat do kouta. „Putin je diktátor, který ovládá média své země,“ vysvětluje Snyder. Takže ruský diktátor může manipulovat, nastolovat různé agendy a jinak kličkovat, aby nikdy nemusel přiznat porážku.

„Putin neustále mění témata. Když Rusko naposledy napadlo Ukrajinu, jeho média ze dne na den začala psát o Sýrii,“ připomíná rok 2014. Stejně tak letos v únoru všechna ruská média ze dne na den změnila příběh o nemožnosti ruské invaze na příběh o tom, že invaze byla jediným možným řešením.

„Takže i když bude Putin ve skutečnosti poražen, tak jen v televizi vyhlásí vítězství a Rusové mu uvěří, nebo to alespoň budou předstírat,“ varuje Timothy Snyder. Pro lidi v jiných společnostech je těžké tento systém moci vůbec pochopit.

Putin podle něj dokonale ovládá „virtuální svět“. „Putinova moc nad médii bude totální až do konce. Neexistuje žádná možnost, jak by to mohly změnit naše činy v reálném světě,“ píše profesor.

Ukrajina je podle něj zcela jiný příběh. Zelenskyj vládne nejen ve virtuálním světě, ale i v tom reálném, protože byl zvolen demokraticky, ve skutečných volbách. Proto také cítí za svůj lid reálnou odpovědnost.

A v tom je jeho problém, protože on na Ukrajině na rozdíl od Putina neovládá tisk, nemůže měnit témata, jak ho napadne, nemůže prostě vyhlásit vítězství. Navíc jeho vojáci válčí ve svých domovech, nemají na rozdíl od Rusů kam ustoupit.

„Zelenskyj se, na rozdíl od Putina, musí skutečně snažit válku ukončit. Musí se obhajovat před svým lidem. Proto potřebuje pomoc, aby tuto válku vyhrál,“ píše dále americký teoretik.

Proto je podle něj nesmyslné klišé o „možnosti exitu“, kterým se má Putinovi vycházet vstříc. Povede jen k tomu, že válka bude trvat déle, než nám dojde, že místo spekulací musíme Rusko prostě porazit.

Řešením proto je dávat jeho virtuálnímu světu minimum prostoru ve světě reálném. „Řešením je přemýšlet více o lidech Ukrajiny a o jejich budoucnosti, a méně se trápit problémy Putina, který je ve skutečnosti sám vůbec nemá,“ uzavírá expert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…