Prezident, Jurečka i Toman zahájili Zemi živitelku

27.08.2015 12:19

V Českých Budějovicích dnes začala Země živitelka, před otevřením už čekaly před výstavištěm stovky lidí. Na agrosalonu je 600 vystavovatelů, novinky předvádí Zetor i Tatra. Zahájení 42. ročníku se účastnili i prezident Miloš Zeman či ministr zemědělství Marian Jurečka a poděkovali zemědělcům za jejich práci. Prezident Agrární komory Miroslav Toman opětovně vyzval k přijetí novely zákona o významné tržní síle. Čísla o prodaných vstupenkách organizátoři zatím neměli, očekávají však návštěvnost přes 100 000 lidí.

Prezident, Jurečka i Toman zahájili Zemi živitelku
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Marian Jurečka

Mezi hosty prvního dne byl i bývalý prezident Václav Klaus, který podpořil nákup českých potravin, Češi můžou podle něj zemědělcům pomoci hlavně nákupem tuzemských výrobků. „Kdykoliv uvidím vznešeně zabalený francouzský sýr někde v obchodě a už si ho skoro chci koupit, tak mě pátý smysl zabrzdí a řekne, abych si zase koupil sýr z Madety,“ řekl při zahájení Klaus. Podle Miloše Zemana je jídlo součástí kultury. „Ten, kdo dobře jí, je kulturní člověk,“ řekl prezident.

Na agrosalonu je také často skloňované letošní sucho a jeho dopady. Očekávají se nižší výnosy například chmele či kukuřice a brambor, naopak počasí přálo obilovinám. „Říká se nám, že jsme střecha Evropy, ale ta střecha většinou nemá okapy ani sudy na dešťovou vodu,“ poznamenal prezident, podle nějž by se měly znovu obnovovat zrušené rybníky.

Výstava potrvá do úterý. Země živitelka je největší průřezový agrosalon v zemi. Není specializovaná na určitá odvětví, ale zahrnuje všechna ze zemědělské výroby, od rostlinné přes živočišnou, přes techniku a potravinářství až po myslivost a rybářství. Letos nebylo bienále Techagro v Brně, proto je zřejmě podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zájem vystavovatelů vět­ší.

Sobota, jež bývá nejnavštěvovanějším dnem, patří národním dožínkám.

Potravinářská část výstavy bude zaměřena především na oceněné výrobky od regionálních výrobců, národní značku kvality Klasa a další marketingové značky. Návštěvníky čekají prodejní stánky i ochutnávky potravin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…