Prezident Klaus řešil, kdy se rozpadne EU. Její čas se krátí, řekl optimisticky

29.10.2012 21:45

Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP) uspořádalo seminář na téma Bankovní unie – Morální hazard evropských rozměrů? který moderoval zakladatel CEPu Václav Klaus.

Prezident Klaus řešil, kdy se rozpadne EU. Její čas se krátí, řekl optimisticky
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Václav Klaus na přednášce

Na akci vystoupili viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík, investiční stratég Raiffeisenbank Aleš Michl a poradkyně prezidenta republiky Stanislava Janáčková.

„Já jsem zvědav, co dnes naši panelisté řeknou, protože na položenou otázku existuje jednoduchá odpověď, že bankovní unie v Evropě je nesmysl. Mezi myslícími a rozumnými lidmi by o tom nemělo být sporu,“ řekl na úvod Klaus.

Hazardování, které zaplatí někdo jiný – třeba my

Panelisté se s prezidentem shodli, že bankovní unie znamená morální hazard spočívající v tom, že banka může riskovat a když špatně investuje, rizika přebírají střadatelé bank a ztrátu zaplatí ze svých vkladů, zatímco pokud investuje dobře, shrábne velké zisky. Banky to tedy nemotivuje chovat se zodpovědně a poskytovat úvěry obezřetně. „Budu riskovat a když to nevyjde, zaplatí to někdo jiný. Když to vyjde, budu mít zisk,“ varoval Tomšík před tím, k jakému chování bank povede bankovní unie.

Dalším poselstvím bylo, že bankovní unie pro Českou republiku znamená to, že zahraniční banky mohou vysát kapitál z českých dcer a poboček, tedy de facto od českých vkladatelů, a svým způsobem je vytunelovat.

Navíc je zde snaha rozhodování o těchto věcech přesunout mimo politickou kontrolu do rukou „odborníků“, byrokratů z nadnárodních orgánů, aby se o věcech nevedla demokratická debata. „To je sen všech pokrokářů, aby nešlo o politické rozhodování. Aby to rozhodovali takzvaní odborníci,“ řekl Klaus.

Doba říší se krátí. I té evropské

V debatě došlo i na otázku, do kdy se Evropská unie rozpadne. A Klaus optimisticky řekl, že doba trvání říší se zkracuje, tak by to zas tak dlouho trvat nemuselo. Jeden z posluchačů řekl, že EU je socialismem nejhoršího kalibru a zda by nebylo dobré z ní vystoupit.

„Na to vám odpověděl projev budoucího prezidenta Ladislava Jakla, takže už víte, jak to vyřešit,“ vtipkoval Klaus, který tak narazil na to, že jeho tajemník Ladislav Jakl ve svém „prezidentském“ projevu oznámil vystoupení z EU.

„Jak to s EU skončí? Jestli se nemýlím, tak doby trvání říší se v historii zkracovaly, což já si myslím, je docela optimistická šance. Použít slovo říše je samozřejmě politicky nekorektní slovo. Ta uskupení existují kratší a kratší dobu, takže to je naděje, že historie nekončí a může vzniknout zase nějaké jiné uspořádání,“ popichoval Klaus.

O svých věcech máme rozhodovat my, ne někdo cizí

Zmínil, že jede na summit EU-Asie do Laosu, kde pronese řeč o ekonomice. Odmítá, že by se jednalo o globální ekonomickou krizi, neboť Asie roste. Krize je jenom v Evropě a USA. „V každém případě budu říkat, co budou přítomní představitelé EU velmi rádi slyšet,“ řekl ironicky Klaus.

Prezident zdůraznil, že to podstatné je, abychom si jako Češi o svých věcech rozhodovali sami a někdo cizí nerozhodoval o nás. „Já bych rád, aby platilo, že rozhodujeme my sami o sobě. Aby o nás nerozhodoval někdo jiný. Abychom přestali dělat experimenty, protože dělat experimenty s deseti miliony či stamiliony lidí je zločin. Měli bychom si přestat hrát na z vnějšku přikázanou falešnou evropskou solidaritu. Nic takového autenticky neexistuje,“ řekl Klaus a ocenil vládu, že nestanovila datum vstupu do eurozóny.

Česko má finance. Ideální pro to, aby bylo vytunelováno

Vladimír Tomšík řekl, že se jedná o nedůležitější problém pro český bankovní sektor od našeho vstupu do EU. Pro Česko je to o to ožehavější otázka, neboť 84 procent finančního sektoru tvoří banky a 94 procent českých bank vlastní zahraniční investoři. Většinou to jsou dceřiné společnosti zahraničních bankovních domů, pobočky tvoří jen 11, 2 procenta.

Upozornil na to, že unifikovaná bankovní pravidla a nadnárodní bankovní dohled pro celou EU i eurozónu je nesmysl, neboť jednotlivé ekonomiky se výrazně liší inflací, množstvím peněžní zásoby měřené ukazatelem M3. Jednotlivé ekonomiky a jejich bankovní sektory jsou jednoduše příliš heterogenní. Například mezi lety 2009 až 2011 byl zisk bankovního sektoru v ČR 20 procent, zatímco Irsko zaznamenalo ve stejném období ztrátu 40 procent.

Česko je z hlediska bankovního sektoru velmi stabilní, neboť poměr vkladů oproti úsporám je u nás 140 procent. Proto je nutné zabránit vysávání likvidity z ČR. Evropská bankovní unie má ve zkratce znamenat 1) nadnárodní dohled nad bankami a ztráta kontroly národního regulátora, 2) společný evropský systém pojištění vkladů, na který by doplácely zodpovědné a stabilní země, jako je například ČR, 3) společný fond pro restrukturalizaci bankovního sektoru, 4) společná pravidla.

ČNB střeží úspory Čechů

Tomšík zdůraznil, že bankovní rada ČNB je jednotně proti bankovní unii a nemůže se zříci odpovědnosti za úspory českých občanů a předat je někam do Bruselu či jinam. Navíc vytvoření společných fondů nepovede k léčbě nemocných ekonomik, ale naopak k nákaze těch relativně zdravých, které se samy tím, že poskytnou peníze někomu jinému, mohou dostat do finančních problémů. Celé to jenom znamená odsouvání problému a problém bude tím větší, čím déle se bude odsouvat. Především každý by si měl podle Tomšíka vyřešit své problémy za své vlastní peníze.

Podle zákona o bankách může ČNB zabránit přeměně dcer v pobočky zahraničních bank, tedy snížení dohledu. Je nutné zabránit tomu, aby zahraniční matky v rámci bankovní skupiny neodsávaly od českých dcer likviditu.

Navíc neexistuje žádný konkrétní legislativní návrh a přijmout bankovní unii znamená koupit zajíce v pytli. Podle Tomšíka si musí ČR hájit svou pozici, kterou Česko představilo ve své pozici - non paperu. O tom ParlamentníListy.cz již informovaly.

Svaz evropských socialistických ekonomik

Aleš Michl z Reiffeisenbank udělal historický exkurs o tom, jak zanikaly jednotlivé říše. V roce 2017 na výročí VŘSR by zde mohl být Svaz evropských socialistických ekonomik. Upozornil na to, že EU může postihnout to, co postihlo Japonsko, tedy mnohaletá stagnace. S tím Klaus souhlasil a připomněl, že před tím varoval již před mnoha lety. Michl připomněl, že zadlužení evropských ekonomik vůči HDP je teď podobné jako v období po napoleonských válkách či druhé světové válce.

Půjčování přirovnal Michl ke steroidům, které nakopnou ekonomiku, ta dočasně roste, ale pak přijde kocovina ve formě ekonomické recese. Upozornil též na to, že Lotyši kvůli tomu, že měli kurz pevně svázaný s eurem (což je něco podobného, jako kdyby euro přímo měli), muselo snížit mzdy o 50 procent.

Češi na to doplatí. Doslova

Poradkyně prezidenta Stanislava Janáčková označila bankovní unii za nebezpečný experiment, který poškodí jak země, které se do ní připojí, tak i ty, které nevstoupí. „Jde o morální hazard dosud nebývalých rozměrů,“ varovala Janáčková.

Bankovní unie se má v představě eurocentralizátorů stát trvalým kanálem pro transfery peněz od odpovědnějších států, bank i střadatelů k těm méně odpovědným, tedy jakousi transferovou unií a předstupněm rozpočtové unie. V pohledu Janáčkové i Klause je to další krok k vytvoření evropského superstátu, který by masivně přerozděloval peníze od střadatelů i jednotlivých zemí.

Rovněž zdůraznila, že snaha udržet Řecko v eurozóně existuje i proto, že jinak by Německo přišlo o veškeré své pohledávky ve výši 727 miliard eur, což je mimochodem čistě náhodou podobná výše, jakou disponuje trvalý euroval ESM.

EU podněcuje budoucí konflikty

Janáčková připomněla, že sice EU obdržela Nobelovu cenu za mír, ale svými kroky pouze vzbudí nevraživost mezi jednotlivými národy, kdy jedni budou muset doplácet na druhé, i když si sami utrhávají od úst. Upozornila též, že i když pravidla mají platit pro eurozónu, tak existuje tlak eurozóny, aby se jim podřídily i země mimo eurozónu.

Klaus si pak udělal legraci z bruselských politiků. „Já bych měl tak strašně moc rád názory, za které by mě v Bruselu chválili, ale když moji poradci mají takové názory, tak musíte uznat, že mi nic jiného nezbývá, než abych vyjadřoval jejich názory. Slávko, ty jsi tím vinna,“ vysekl poklonu Janáčkové Klaus.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…