Prezident Zeman: Kmoníček bude novým velvyslancem v USA

21.09.2016 18:03

Je to oficiální, současný hradní šéfdiplomat Hynek Kmoníček se stane novým velvyslancem České republiky v USA. Na setkání s českými krajany v New Yorku to řekl prezident Miloš Zeman.

Prezident Zeman: Kmoníček bude novým velvyslancem v USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Miloš Zeman během svého pobytu v New Yorku potvrdil, o čem se již dlouho spekulovalo. Hynek Kmoníček, dosavadní ředitel hradního zahraničního odboru, bude novým českým velvyslancem ve Spojených státech amerických.

„Současného pana velvyslance ani pana generálního konzula vám představovat nemusím, ale dovolte, abych vám představil Hynka Kmoníčka, který se v březnu stane novým velvyslancem ve Spojených státech, neboť jsem už podepsal jmenovací dekret. Ale řekl jsem mu, že může odjet teprve tehdy, až bude pověřovací listiny předávat novému prezidentovi, protože jinak by byl zbaven potěšení setkat se s novým prezidentem,“ prozradil k překvapení mnohých Zeman v Českém domově v New Yorku.

O nástupu Hynka Kmoníčka coby šéfa české diplomatické mise ve Washingtonu se spekulovalo dlouhou dobu. Dosavadní ředitel hradního zahraničního odboru tak nahradí odcházejícího velvyslance v USA Petra Gandaloviče, bývalého ministra zemědělství.


Miloš Zeman v Bohemian Hall v New Yorku (FOTO: Radim Panenka)

Hynek Kmoníček byl od roku 2013 hradním šéfdiplomatem. Před tím působil jako český velvyslanec v Austrálii, Indii, Bangladéši, Nepálu, na Maledivách a Srí Lance. V letech 2001 – 2006 byl českým velvyslancem při OSN v New Yorku a dvakrát náměstkem ministra zahraničních věcí. Hynek Kmoníček je členem ČSSD. Kromě angličtiny a ruštiny hovoří také arabsky a hebrejsky.

Mezi českými krajany v New Yorku, kde oznámení o Kmoníčkově nové misi zaznělo, zahájil český prezident svůj středeční program. Zástupci krajanských spolků se s Milošem Zemanem sešli v Bohemian Hall nebo jinak Českém domově, což je budova, která už s tímto účelem vznikla. Krajané ji vybudovali roku 1910 a od té doby sloužila jako česká škola a kulturní středisko.

Současný provoz centra živí přilehlá hospoda s velkou pivní zahradou, kde se konají nejrůznější kulturní akce. Před časem se prý během jediné víkendové akce v pivní zahradě, která je dle generálního konzula Martina Dvořáka největší v New Yorku, vytočilo sto sudů piva. V New Yorku v současné době žije zhruba 50 tisíc Čechů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…