Prezident Zeman jasně: Abolici Babišovi neudělím. Ať policie šetří

05.12.2019 19:46

Prezident Miloš Zeman neudělí premiérovi Andreji Babišovi (ANO) abolici poté, co nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve středu rozhodl, že má pokračovat premiérovo stíhání v kauze Čapí hnízdo. Prezident to uvedl pro deník Mladá fronta DNES. Pro abolici prezident prý nevidí důvod, protože případ má došetřit policie a nadále se jím bude zabývat dosavadní státní zástupce Jaroslav Šaroch. Dodává též, že s rozhodnutím nejvyššího žalobce nemá žádný problém.

Prezident Zeman jasně: Abolici Babišovi neudělím. Ať policie šetří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman a předseda vlády Andrej Babiš

Anketa

Stíhání Babiše obnoveno. Co by mělo nastat?

hlasovalo: 36212 lidí
Prezident Zeman rovněž připomíná, že abolici nechce sám premiér. „Abolice vyžaduje kontrasignaci. A to buď premiéra, nebo jím pověřeného člena vlády. Jestliže tedy sám premiér abolici odmítá, tak je technicky nemožné ji provést. Ale já v tomto konkrétním případě zatím pro abolici ani nevidím důvod,“ uvedl Zeman v rozhovoru pro sobotní vydání deníku, jehož část dnes zveřejnil server iDNES.cz. Prezident potvrdil, že o záležitosti ve středu telefonicky s Babišem hovořil.

„Z toho prostého důvodu, že nejvyšší státní zástupce za prvé zastavil trestní stíhání u rodiny Andreje Babiše, za druhé ponechal doktora Šarocha jako dozorujícího státního zástupce. No, a za třetí vyzval policii, ať tento případ došetří. Abolice není od toho, aby prezident zasahoval do práce policie. Takže jsme se s Andrejem Babišem velmi přátelsky dohodli, když jsme si ve středu telefonovali, že abolice nebude,“ pokračoval Zeman.

Prezident v září řekl, že by premiérovi abolici udělil v případě, že by nejvyšší státní zástupce rozhodl o obnovení trestního stíhání. Své prohlášení zpětně nepovažuje za chybu. „Kdybych to téma neotevřel, tak nemohu vyloučit, že by nejvyšší státní zástupce posunul tento případ k obžalobě. Nemohu to vyloučit, neříkám nic jiného,“ uvedl, co za jeho slovy stálo.

S rozhodnutím nejvyššího žalobce Pavla Zemana prý prezident nemá žádný problém. „Myslím si, že je korektní. Protože pokud má pocit, že se v tom vyšetřování něco opomnělo, ať se to vrátí na začátek a ve vyšetřování se pokračuje. Proti tomu ani prezident nemůže důvodně protestovat,“ tvrdí hlava státu.

O pokračování stíhání informoval Pavel Zeman ve středu. Kauza bude pokračovat pro premiéra a členku společnosti Farma Čapí hnízdo Janu Mayerovou. Z případu byla vypuštěna Babišova rodina. Usnesení, kterým Městské státní zastupitelství v Praze v září pravomocně zastavilo stíhání Babiše a Mayerové, označil státní zástupce Zeman za nezákonné a předčasné. Našel v něm skutkové i právní chyby. Důkazní situace podle něj nyní neodůvodňuje ani zastavení stíhání, ani podání obžaloby.

Abolice vyžaduje spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády. I po abolici by Babiš mohl trvat na projednání věci. Soud by ho však pak mohl nanejvýš uznat vinným, nemohl by mu uložit trest. Babiš uvedl, že by abolici nepřijal. Diskuse o ní odmítá, protože trvá na tom, že nic protizákonného nespáchal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…