Prezident Zeman jednal s vietnamským protějškem. A pak uspokojil novináře tím, co je prý zajímá ze všeho nejvíce

07.06.2017 9:51

Přímá letecká linka mezi Českem a Vietnamem a zrušení krátkodobých turistických víz pro české občany mířící právě do Vietnamu. Taková byla hlavní témata středečního setkání prezidentů Miloše Zemana a Tran Dai Quanga v Hanoji. Zeman navíc pozval svůj protějšek na návštěvu Prahy.

Prezident Zeman jednal s vietnamským protějškem. A pak uspokojil novináře tím, co je prý zajímá ze všeho nejvíce
Foto: Radim Panenka
Popisek: Tisková konference a podpis dohody o předávání odsouzených. Za ČR podepsal ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Státní hymny, vojenské přehlídky a vietnamské děti mávající státními vlaječkami. Přijetí prezidenta Miloše Zemana u jeho vietnamského kolegy proběhlo velkolepě.

Po oficialitách a společném focení před vlajkami a sochou prezidenta Ho Či Mina, který má v Hanoji své mauzoleum, probíhala jednání, na jejichž konci bylo oznámení o zřízení přímé letecké linky nebo zrušení krátkodobých víz pro české turisty.

Právě tento typ víz je podle prezidenta Zemana důvodem, proč dosud do Vietnamu neproudilo tolik českých turistů. Zrušení nutnosti žádat o vízum pro maximálně patnáctidenní vstup ruku v ruce přímým spojením mezi Prahou a Ho Či Minovým městem by mohlo dle Zemana přilákat do Vietnamu více Čechů.

Zájem o Vietnam, jak na společné tiskové konferenci oznámil Miloš Zeman, byl velký ze strany českých firem, pro které bylo vypraveno druhé zvláštní letadlo. Na cestu s prezidentem vyrazili zástupci 68 českých podniků.

„Připomínám, že podnikatele samozřejmě nikdo nenutil, nikdo jim nic nenařizoval, přijeli na základě vlastního zájmu,“ dodal Zeman s tím, že velká účast svědčí o přirozeném zájmu českých podnikatelů rozvíjet kontratky s vietnamskými partnery.

Některé investice už byly i podepsány. „V úterý na hojně navštíveném byznys fóru bylo podepsáno sedm konkrétních dohod, které se týkaly nejrůznějších oblastí. Jako příklad bych uvedl optická vlákna, sanitární keramiku či zdravotnické pomůcky. Je tam i významná dohoda v hodnotě 20 milionů dolarů (zhruba půl miliardy Kč, pozn. red.) o výstavbě hotelového komplexu na vietnamském pobřeží. Chci věřit, že tato dohoda bude počátkem expanze českých turistů do Vietnamu, krásné turistické destinace,“ zmínil český prezident.

„Na setkání obou prezidentů jsme uzavřeli dohodu, která má odstranit dvě podstatné překážky v rozvoji vzájemných vztahů. První překážkou je neexistence přímého leteckého spojení mezi Ho Či Minovým Městem a Prahou. Druhou překážkou je existence krátkodobých, tuším že patnáctidenních víz, která brání českým turistům v návštěvě Vietnamu. Řekl jsem panu prezidentovi, že naše vzájemné přátelství by se mělo vyjádřit konkrétním činem, zrušením těchto víz, která jsou už zrušena v případě Francie a Německa,“ pokračoval Zeman.

Závěrem oznámil, že pozval vietnamského prezidenta na návštěvu České republiky. „Pan prezident u nás už sice několikrát byl, ale ještě ne jako prezident,“ podotkla česká hlava státu.

Na úplný konec svého vystoupení si Miloš Zeman neodpustil rýpnutí do svých „oblíbených“ novinářů. „Protože novináře nezajímají podstatné věci, ale detaily ze soukromého života, chci oznámit, že jsme se oba shodli, že máme rádi plzeňské pivo, a v průběhu návštěvy pana prezidenta tedy zavítáme do plzeňského pivovaru. Očekávám, že toto bude hlavní titulek z našeho jednání, protože pochopit jeho obsah je poněkud složité a návštěva pivovaru je jednoduše pochopitelná,“ zakončil prezident Zeman svůj projev v sídle vietnamské hlavy státu.

Během středy čeká Zemana ještě velmi náročný program. Po obědě (ve Vietnamu je o pět hodin víc než v ČR, pozn. red.) se setká s vietnamským vicepremiérem. Šéf zdejší vlády je totiž momentálně v Japonsku. Později ho čeká návštěva sídla Komunistické strany Vietnamu, setkání s předsedkyní zdejšího parlamentu a na závěr slavnostní večeře na počest státní návštěvy. Z Hanoje zamíří ve čtvrtek Miloš Zeman do kazašské Astany, kde se zúčastní slavnostního zahájní výstavy EXPO 2017.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…