Prezident Zeman má plno práce s vítáním zahraničních monarchů. Dorazil už i lichtenštejnský princ Alois

13.05.2016 17:40

Prezident Miloš Zeman dnes na Hradě přivítal již dva zástupce evropských panovnických rodů, kteří do Prahy zamířili na oslavy 700. výročí narození Karla IV. Jako první se se Zemanem setkal lucemburský velkovévoda Jindřich I. Krátce před čtvrtou hodinou odpoledne prezident přijal lichtenštejnského dědičného prince Aloise. Třetím hostem prezidenta bude monacký kníže Albert II., s nímž Zeman povečeří.

Prezident Zeman má plno práce s vítáním zahraničních monarchů. Dorazil už i lichtenštejnský princ Alois
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil farmu Čapí hnízdo za účasti Andreje Babiše. Při této příležitosti pokřtil samce klokana rudokrkého jménem Bimbo

"Tradiční stisk rukou a úsměv," pronesl Zeman, když s lichtenštejnským princem pózoval fotografům. "S lucemburským velkovévodou jsem se viděl již pětkrát, ovšem my dva se setkáváme poprvé," poznamenal český prezident.

Uvítací ceremoniál před vlajkami obou zemí se dnes ve stejné místnosti odehrál již podruhé. Jen místo čtyř lucemburských stály v místnosti čtyři vlajky lichtenštejnské. Po krátkém uvítání prezident a jeho host odcešli jednat za zavřenými dveřmi. Debata obvykle trvá přibližně hodinu.

Jindřich I. byl v Praze už několikrát ještě předtím, než se stal panovníkem. Dnes v podvečer převezme cenu Karla IV., kterou uděluje hlavní město Praha společně s Karlovou univerzitou. Lucemburský velkovévoda, lichtenštejnský dědičný princ a monacký kníže se zúčastní také sobotní mše v Chrámu svatého Víta, která má být vyvrcholením karlovského výročí.

Na oslavy 700 let od narození římského císaře a českého krále Karla IV. byli pozvání zástupci deseti evropských monarchií. Z různých důvodů se však omluvili. Například španělský král tím, že musí řešit vnitrostátní potíže, švédská královská rodina má prý starosti s narozením několika potomků a britská královna slaví 90. narozeniny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …