Prezident Zeman na Primě: Jedno gesto s dalajlámou znehodnotilo práci všech. Když ministr Herman nerespektuje názor vlády, proč v ní zůstává?

23.10.2016 12:02

Hostem dnešního pořadu Partie TV Prima byl prezident Miloš Zeman. Pořad však byl předtáčen již 19. října, a tak vyjádření k aktuální kauze ohledně vyznamenání Jiřího Bradyho, strýce ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), se veřejnost nedočkala. Na návštěvu dalajlámy však došlo.

Prezident Zeman na Primě: Jedno gesto s dalajlámou znehodnotilo práci všech. Když ministr Herman nerespektuje názor vlády, proč v ní zůstává?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Prvním tématem byl zákon o střetu zájmů, jenž média nazývají Lex Babiš a který v minulém týdnu projednávala horní komora. „Senát tento návrh zákona vrátil Poslanecké sněmovně – a bylo dokonce velmi zajímavé skóre – pro vrácení zákona sněmovně bylo přes 60 senátorů,“ řekl Zeman s tím, že až se dostane k němu na stůl, zváží argumenty jak zastánců, tak odpůrců. „Protože sám nejsem právník, tak si nechám zpracovat posudky od dvou renomovaných právníků. A až pak se rozhodnu,“ zmínil.

Zeman se následně vyjádřil i k zákonu, který umožňuje kontrolovat, čím lidem topí. Za prolomení domovní svobody to nevnímá. „Na jedné straně je domovní svoboda a na druhé straně životní prostředí,“ řekl.

Samozřejmě přišla řeč i na vnitropolitickou situaci po volbách. „Mám-li být objektivní: Jan Mládek (ČSSD) sice uvádí, že Andrej Babiš (ANO) hrozil na prvním povolebním jednání vlády rozpadem koalice, ten to však dementuje,“ řekl úvodem k této otázce. „Za rok jsou parlamentní volby. A aniž bych podceňoval volby krajské, ty parlamentní jsou mnohem důležitější. Obě strany si to uvědomují a atmosféra houstne,“ dodal. Hlava státu se následně vyjádřila i k povolebním koalicím. „Když vstoupím do koalice s programově naprosto odlišnou stranou, tak tím pro budoucnost ztrácím svoje vlastní voliče, a já bych se nebál takto heterogenní koalice označit jako zradu na voličích,“ podotkl. „Dovedu si představit koalici levicových a středových stran, koalici pravicových a středových stran, ale koalice levicových a pravicových stran mi připadá jako skutečná zrada na voličích,“ řekl.

Následně tak došlo i na opoziční smlouvu. „Teď o ní vyšla jedna dobrá kniha. A ti, kdo ji studují, vědí, že tato smlouva byla založena na jediném požadavku ČSSD, v němž bylo, aby se každý rok snižoval schodek státního rozpočtu. A takto se dařilo držet moje ministry v rozpočtovém koridoru,“ dodal. Zároveň hlava státu řekla, že záleží na vyjednávacích schopnostech každého, co dokáže domluvit. Hovořil i o respektování vítězů.

„Pokud jsme jednali s představiteli severní Moravy, tak jsme se zabývali i situací některých jiných průmyslových podniků, nikoliv jen OKD. Znárodnění je jedno z možných řešení, v současné době je tam insolvenční správce, uvažuje se o reorganizaci, některé pohledávky se přiznávají, některé se naopak nepřiznávají, takže počkejme, jak to celé dopadne. I kdyby byla zvolena varianta znárodnění, nevyvinilo by to z odpovědnosti Zdeňka Bakalu, protože právě on a jeho spolupracovníci přivedli OKD k bankrotu,“ sdělil ke kauze OKD.

Vyjádřil také souhlas s iniciativou vodního koridoru mezi polským městem Kožve a Ostravou. „Tady by mohly dostat práci tisíce propuštěných horníků,“ myslí si. Je možné, že tento vodní kanál související se splavněním Odry by mohl být i začátkem splnění jeho přání vytvořit kanál Dunaj – Odra – Labe.

Cesta na Rhodos i na pohřeb

Zeman poté hovořil o cestě na Rhodos, jež byla hojně diskutována. A to především kvůli osobě organizátora. „Cesta na Rhodos je tak trochu nostalgická záležitost, protože já tam na pozvání organizátorů konference jezdím již několikátým rokem. Letos to byla zřejmě poslední cesta na tuto konferenci, a to z toho důvodu, že Vladimir Jakunin, který tuto konferenci organizuje, již nedisponuje takovými prostředky, jako měl v minulosti,“ rozhovořil se o osobě organizátora, na nějž jsou uvaleny sankce. 

A přišla řeč i na cestu na státní pohřeb exprezidenta Slovenska Michala Kováče. „Neptejte se cestujícího autobusu, proč ten autobus přijel pozdě. Ptejte se řidiče autobusu. Já mohu říct jen to, že jsem se podle požadavků protokolu dostavil na letiště na minutu přesně. Ale uvědomme si, že česká delegace byla sestavena ze dvou prezidentů, bývalého a současného, ostatní země měly mnohem menší zastoupení. Dívejme se tedy na to z té pozitivní stránky. To zpoždění nebylo nijak tragické. A účastí dvou prezidentů jsme chtěli vyjádřit sounáležitost se Slovenskem,“ dodal. Média podle jeho slov zajímá to nejméně podstatné. 

Řešeným tématem je stále reorganizace policie. „Pokud jsme nic neprovedli, nemusíme se ničeho obávat. Já jsem se reorganizací policie zabýval jenom z toho hlediska, aby kvůli ní nedošlo k rozpadu vlády, protože to bych považoval za nešťastné. Já jsem rád, že jsem k jednomu stolu dostal ministry financí a vnitra Andreje Babiše a Milana Chovance. Prezident se nemůže, má-li být mediátorem jakékoli diskuse, přiklonit na tu či onu stranu. A myslím si, že chyby byly na obou stranách. Málo a pozdě se komunikovalo se státními žalobci. A chyba na druhé straně byla podle mého názoru v tom, že se přeceňovaly výsledky pana Roberta Šlachty,“ sdělil Zeman. Podle jeho názoru toto byla největší vládní krize.

Kauza Ferdinanda Peroutky je rovněž neustále omílanou kauzou, už kvůli poslednímu rozsudku. „Docela poctivě se přiznám, že jsem byl překvapen tím právním postupem, ale protože sám nejsem právník, tak pokud právníci říkají, že tento postup je správný, a oni argumentují tím, že pak bych se musel omlouvat třeba i Pussy Riot, takže je zapotřebí, kdo se má omlouvat. Vážím si toho rozsudku, veřejně jsem ho ocenil. Ta podstata věci – že každý člověk může někdy v životě uklouznout, a Peroutkovy texty ukazují, že podlehl fascinaci fašismem i Adolfem Hitlerem. Rozsudek považuji za absolutně spravedlivý. A pokud se moji právníci odvolávají, je to věc právního posouzení,“ dodal. 

Řešil se však i další soud – ohledně zrušení rozsudku nad exhejtmanem Davidem Rathem (ČSSD). „Představa, že prezident republiky se bude zabývat tím, proč odvolací soud v kauze Davida Ratha přijal to či ono, tak na to opravdu není čas,“ dodal.

„Je něco shnilého v české justici, jsou-li takto dlouhé lhůty,“ řekl k dlouhodobým soudním sporům Zeman.

Návštěva dalajlámy

Zeman se následně vyjádřil ke společnému prohlášení čtyř ústavních činitelů, kteří se distancovali od přijetí dalajlámy ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL). „To prohlášení bylo nutné. V nezainteresovaných kruzích by mohl vzniknout dojem, že stanovisko ministra Hermana je stanoviskem celé vlády, a to by bylo chybné. Ministr je ministrem 24 hodin. Jestliže nerespektoval stanovisko české vlády, je otázka, proč chce být ministrem v takové vládě,“ řekl Zeman s tím, že si váží onoho prohlášení. „Dali jsme najevo, že jde o osobní exces Daniela Hermana, nikoliv ministra Hermana,“ zdůraznil.

„Nemáme zájem likvidovat velkou práci, kterou zde odvedli ministr zahraničí, premiér, další ministři, ale i hejtmani v rámci regionální spolupráce, a koneckonců i já, a ona se jedním trochu troufalým gestem znehodnotí. Víte, že čínská politika reaguje na návštěvy dalajlámy velmi podrážděně. Já jsem již v minulosti říkal, že s dalajlámou se může setkávat náboženský vůdce. Ale do roviny politické diskuse toto nepatří,“ dodal. Dalajláma je bezesporu dobrý k meditaci, myslí si hlava státu.

„Čínská vláda má svaté právo hrozit sankcemi, považuje-li nějakou akci za nepřátelskou vůči své zemi. Bylo by naivní očekávat, že přijetí dalajlámy slovenským prezidentem Andrejem Kiskou nebude mít dopad na slovensko-čínské vztahy,“ míní Zeman.

Problematika Islámského státu

Tento týden byla také zahájena vojenská operace proti Islámskému státu. Zeman se však obává, že Islámský stát se přesune do Afghánistánu. „Bylo by příjemné, kdyby Islámský stát zanikl, ale považovat to za vítězství nad radikálním islamismem by bylo poněkud jednoduché,“ myslí si. „Je pořád lepší bojovat proti teroristům tisíce kilometrů od českých hranic než tady,“ vyjádřil Zeman také souhlas se zahraničními misemi českých vojáků. 

A co situace v Sýrii? „Větším zlem je radikální islamismus a každá strana v Sýrii, která proti takovémuto islamismu bojuje, je hodna ocenění,“ odvětil. Hlavní příčina sporu mezi USA a Ruskem v celém konfliktu je podle něj bitva o Aleppo. „A protože teď syrské jednotky, s podporou ruského letectva, Aleppo bombardují, hrozí humanitární katastrofa, neboť nejsou otevřeny koridory, aby mohlo odejít civilní obyvatelstvo,“ sdělil. 

Nemohlo však chybět ani prezidentovo vyjádření o sankční politice vůči Rusku. „Proti Kubě byly aplikovány sankce padesát let. Kuba rozhodně není příliš silný stát. Přesto ty sankce nic zásadního nezpůsobily a nyní byly prezidentem USA Barackem Obamou zrušeny. Sankce většinou posilují toho, kdo je jimi postihován, neboť se kolem něj vytváří mýtus obklíčené pevnosti,“ sdělil.

Zeman vyjádřil také své pochybnosti nad dohodou s Tureckem ohledně uprchlické krize. „Turecko podmiňuje zastavení proudu migrantů na takzvané balkánské trasy tím, že dostane bezvízový styk s Evropskou unií. Evropská komise podmiňuje povolení bezvízového styku zrušením některých zákonů. Ani jedna, ani druhá strana dost dobře nemůže couvnout, aniž neztratí tvář,“ řekl Zeman. 

Závěrem se Zeman vyjádřil k vyznamenáním, která budou udělena 28. 10. u příležitosti státního svátku oslavujícího den vzniku Československa. „Nebylo by to férové vůči vyznamenaným ani vůči médiím, protože ta se už teď předhánějí v tom, kdo zjistí seznamy vyznamenaných. A já to budu považovat za test médií a investigativní žurnalistiky,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…