Prezident Zeman obdržel cenu za statečnost. Od Unie českých spisovatelů

13.06.2018 22:02

Unie českých spisovatelů se rozhodla prezidentu Miloši Zemanovi udělit cenu za občanskou odvahu. Ve středu ji tak hlava státu převzala od komunistického básníka Karla Sýse, jenž je předsedou uměleckého spolku a jehož prezidentovi navrhli na ocenění medailí Za zásluhy poslanci, právě kvůli tomu se nedávno ztrhla na sociálních sítích mela. Jeho nominaci navíc kritizoval i český PEN klub, podle něhož byl za svou tvorbu Sýs dostatečně oceněn v minulosti.

Prezident Zeman obdržel cenu za statečnost. Od Unie českých spisovatelů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Radost z ceny především neskrýval prezidentův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček. „Pan prezident obdržel na Pražském hradě Cenu Unie českých spisovatelů za občanskou odvahu,“ chlubil se na svém Twitteru. Osobně mu ocenění předal předseda unie Karel Sýs, se kterým si Zeman v tomto směru o pár měsíců později vymění role. Sýs, který například v roce 2002 kandidoval za KSČM do Senátu, je totiž mezi kandidáty na státní vyznamenání, jež prezidentovi navrhla Sněmovna, připomněl server iDNES.cz.

Právě okolo hlasování se spustil nedávno humbuk. Pro ocenění Sýse zvedlo ruku sto osm poslanců, přičemž ani jeden hlas nepatřil poslanci ODS, KDU-ČSL, TOP 09 nebo hnutí STAN. Sýs ale našel podporu i mezi Piráty, jenže ti později uvedli, že se při hlasování zmýlili. Místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal sklidil velkou kritiku za to, že podpořil na ocenění právě Karla Sýse. Později to zdůvodnil tím, že si jména dostatečně neprostudoval.

„Spolehl jsem se na spolunavržení od Antonína Staňka na podvýboru. Kontroloval jsem si osobnosti, které připravovaly násilný puč, válečné letce, kteří v zásadě jen plnili rozkazy, údajné rasisty, gestapácké donašeče, dětský básničkář mě nenapadl,“ uvedl onehdy v příspěvku na svém facebookovém účtu Pikal.

Původní Zdroj ZDE.

S nominací básníka a spisovatele na státní vyznamenání nesouhlasil také český PEN klub. „Za svou angažovanou tvorbu byl dostatečně oceněn už za minulého režimu,“ uvedl PEN klubu své stanovisko zveřejněném ČTK. Sýsovi byl za socialismu udělen titul zasloužilý umělec. Unie už dříve udělila cenu například Petru Žantovskému za odvážné občanské postoje nebo Karlu Srpovi za zásluhy o Jazzovou sekci.


 


 

reklama

autor: nab

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…