Prezident Zeman pohovořil o „protofašismu“ pražských demonstrantů. Já hulákajícímu davu ustupovat nehodlám, vzkazuje rovnou

23.11.2018 8:13

Prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor MF Dnes, a to nejen o současné vládní krizi, ale také o 17. listopadu. Mimo jiné hovořil i o rozhodnutí ČSSD opustit sál ve chvíli hlasování o nedůvěře vládě.

Prezident Zeman pohovořil o „protofašismu“ pražských demonstrantů. Já hulákajícímu davu ustupovat nehodlám, vzkazuje rovnou
Foto: screen ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Z aritmetického hlediska je úplně jedno, jestli odejdou ze sálu, anebo jestli budou hlasovat proti. Protože pokud nedosáhnete 101 hlasů, tak je výsledek v zásadě tentýž. Když jsem přemýšlel o tom, proč se tak rozhodli, tak jsem si uvědomil, že ve vedení ČSSD jsou objektivně dvě skupiny, z nichž jedna je pro setrvání ve vládě a druhá pro odchod z vlády. Jediný způsob, jak tyto dvě skupiny skloubit, bylo právě toto šalamounské rozhodnutí. Mně to nevadí,“ poznamenal Zeman v rozhovoru, následně se však vymezil proti tomu, že by měly být předčasné volby. Tímto návrhem je podle jeho slov demonstrována vlastní neschopnost. 

„Nejsem Edvard Beneš, abych ustupoval tlaku hulákajícího pražského davu. A že ctím výsledek svobodných demokratických voleb. Právě proto, ať to dopadne jakkoli, budu usilovat o to, aby další volby byly až za tři roky,“ sdělil Zeman.

Své pak řekl i k tomu, že Andreji Babišovi nabídl lídr SPD Okamura, že kdyby ČSSD z vlády vyšoupl, mohla by menšinovou vládu podporovat právě jeho SPD. „Nelze vyloučit, že k tomu dojde. Záleží na tom, jak se ČSSD bude chovat v dalších týdnech a měsících do svého březnového sjezdu. Nezapomeňte, že tady máte i jinou variantu. To znamená, že premiér má svaté právo vyměnit jakéhokoli člena vlády. Mohu vás ujistit, že těmto výměnám bránit nebudu,“ zdůraznil Zeman. Okamuru přitom zkritizoval za to, že se postavil po bok opozičních lídrů v otázce vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Cudná dívka se podle něj nemá spojovat s prostitutkami. 

Zeman se také vyjádřil k demonstracím 17. listopadu. „Ta příhoda s kytkami do koše svědčí o jistém, řekněme, protofašistickém charakteru části pražských demonstrantů. Můj názor je, že část tzv. pražské kavárny reprodukuje období druhé republiky. Reprodukuje ho nenávistností, intolerancí a hlavně tou povýšenou představou, že jejich názory jsou nadřazené názorům druhých. Ten, kdo nedokáže akceptovat, že prohrál ve volbách, si nemůže osobovat právo být soudcem české společnosti,“ zmínil.

Závěrem pak byla řeč o přesunu ambasády do Jeruzaléma. „Můj boj je komplikovaný. Ale já jsem zvyklý vést komplikované boje,“ zmínil Zeman s tím, že proti tomuto návrhu se nestaví ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), ale europoslanec Miroslav Poche. „Nemám rád loutky. Možná je dovedu pochopit, když je to Spejbl a Hurvínek, ale v české politice mi loutky připadají nevhodné,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …