Prezident Zeman přijal demisi Jourové. Čeká ji slyšení v europarlamentu

30.09.2014 13:59

Věra Jourová (ANO) skončí ve funkci ministryně pro místní rozvoj 3. října. Prezident Miloš Zeman přijal její demisi. Novinářům to v úterý řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zeman se s Jourovou ještě sejde, o termínu bude Hrad informovat. Jourová je kandidátkou na členku Evropské komise, ve středu ji čeká slyšení v Evropském parlamentu.

Prezident Zeman přijal demisi Jourové. Čeká ji slyšení v europarlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman s Věrou Jourovou

Hnutí ANO zatím nástupce Jourové nevybralo, sama Jourová za sebe doporučila svoji náměstkyni Kláru Dostálovou. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v úterý v Plzni řekl, že předsedu ANO Andreje Babiše požádal o jméno nového ministra už před několika dny. „Pan Babiš zatím s žádným jménem bohužel nepřišel a já ho zítra budu znovu na jednání vlády urgovat," řekl Sobotka. ANO vědělo několik měsíců, že Jourová míří do Evropské komise, takže mělo podle premiéra dostatek času na to, aby připravilo ne jednoho, ale možná i několik kandidátů na budoucího ministra.

Sobotka chce nástupce Jourové co nejdříve. Zeman má pochopení pro Babišovo váhání

„Je naprosto nezbytné, aby pan Babiš přišel co nejdříve s návrhem na nového ministra. Očekávám, že to bude člověk, který bude rozumět evropským fondům, protože si nemůžeme dovolit ministra, který se teď bude za pochodu evropské fondy učit. Na to nebude mít žádný čas," řekl Sobotka.

Naopak Zeman minulý týden vyjádřil pochopení pro to, že ANO s výběrem nástupce nespěchá, protože kandidáti musí absolvovat takzvané grilování v Evropském parlamentu, kdy si evropští poslanci ověřují jejich kompetenci zvládnout danou oblast. Řekl také, že Jourovou rád přijme, aby jí poděkoval za dosavadní práci. Prezident dříve její nominaci na eurokomisařku označil za skvělou volbu.

Sobotka zdůraznil, že na tahu je nyní ANO, které má podle koaliční smlouvy post obsadit. Trvá na tom, aby to bylo co nejdříve. „Ministerstvo pro místní rozvoj má v běhu zákony, o které se musí ministr starat, dočerpáváme peníze z EU a můžeme přijít o miliardy korun a je naprosto nemožné, aby v této kritické fázi bylo ministerstvo bez hlavy," řekl premiér. Zároveň se připravuje čerpání nových evropských fondů. „A i tady hrozí velká rizika, protože nemůžeme nabrat žádné zpoždění. My potřebujeme, aby tady byl ministr, který bude vyjednávat s Evropskou komisí," doplnil premiér.

Babiš může o nástupci Jourové jednat se Zemanem na oslavě jeho narozenin

Podle některých členů ANO by se do konce týdne mohlo sejít předsednictvo hnutí, které by o nástupci Jourové mělo jednat. Dnešní poslanecký klub o tom zřejmě diskutovat nebude, na jednání totiž bude chybět Babiš. Příležitost probrat jméno možného nástupce s hlavou státu bude mít Babiš ve čtvrtek, kdy je společně se Sobotkou pozván na Hrad na oslavu narozenin prezidenta Zemana.

Padesátiletá Jourová se má stát v nové Evropské komisi Jeana-Claudea Junckera eurokomisařkou pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a otázky rovnosti pohlaví. Komisi jako celek musí ještě potvrdit Evropský parlament. Ve funkci ministryně pro místní rozvoj je od letošního ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…