Prezident Zeman přijme Chovance, bavit se mají o kauze Čapí hnízdo

26.09.2017 6:46

Prezident Miloš Zeman se dnes odpoledne na Pražském hradě setká s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Bavit by se spolu měli o kauze Čapí hnízdo, o které nedávno Zeman mluvil s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, jehož Sněmovna vydala k trestnímu stíhání, i s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem. Prezident tvrdí, že je jeho přirozenou povinností vyslechnout obě strany sporu. Chovanec již Zemanovi vzkázal, že nemá informace z vyšetřování živých kauz. Počítá spíš s tím, že se budou bavit o fungování policie.

Prezident Zeman přijme Chovance, bavit se mají o kauze Čapí hnízdo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr vnitra Česka Milan Chovanec

Zeman koncem srpna řekl, že chce věřit tomu, že za žádostí o vydání představitelů ANO k trestnímu stíhání není Chovanec. Ministr vnitra zase řekl, že pokud u prezidenta vzbuzuje žádost o vydání ze Sněmovny podezření ze zneužití policie pro politické účely, měl by se obrátit na Bezpečnostní informační službu (BIS) nebo požádat o svolání Bezpečnostní rady státu. Pokud podle něj Zeman zpochybňuje trestní řízení bezdůvodně, narušuje důvěru občanů ve stát i politiky.

Zeman v minulosti také uvedl, že kauza mohla být policejní provokací. To již odmítli policejní prezident Tomáš Tuhý a Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle Tuhého vyšetřování kauzy netrvá dlouho a případné průtahy nebyly na straně policistů nebo státního zastupitelství.

Policie Babiše a prvního místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka, kterého Sněmovna také vydala ke stíhání, chce obvinit jako někdejší představitele Agrofertu v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Babiše chce stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…