Prezident Zeman přispívá k šíření strachu, rozčiloval se Moravec. A od komunisty mu přišla odpověď, na kterou neměl co říci

23.04.2017 13:33

Vláda připravila zhruba třicetistránkovou koncepci zvýšení bezpečnosti v Česku. Počítá mimo jiné s tím, že se při ochraně tzv. měkkých cílů více spolehne na pomoc legálně ozbrojených občanů. Je to správná cesta? Nejen o tom v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize debatovali ministr vnitra Milan Chovanec a expert KSČM pro oblast bezpečnosti Alexander Černý. Padala tvrdá slova na adresu EU, policie, Chovancova Centra boje proti terorismu i prezidenta Zemana.

Prezident Zeman přispívá k šíření strachu, rozčiloval se Moravec. A od komunisty mu přišla odpověď, na kterou neměl co říci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor pořadu OVM Václav Moravec

„Ta koncepce vychází z auditu národní bezpečnosti a my jsme jedna z prvních zemí, která auditovala bezpečnostní prostor. Je překvapující, že to neudělaly už pravicové vlády před námi,“ rozjel se Chovanec. Ochrana měkkých cílů je podle jeho názoru zásadní a vláda si podle Chovance splnila důležitý úkol.

„Když já si vzpomenu, že ani ne před rokem byl na toto téma seminář a pan premiér (Bohuslav) Sobotka (ČSSD) tam říkal, že nemá smysl vymýšlet nic nového a složitého a že se máme podívat na Západ od nás,“ vzpomínal komunista.

„Jenomže v západní Evropě nic nemá. EU nic nemá,“ vypálil Černý. K dovršení všeho zlého prý pořádné politické zadání k bezpečnosti nemá ani NATO. „Severoatlantická aliance také nemá nic,“ zuřil Černý.

Česká policie i česká armáda podle jeho názoru trpí nedostatkem personálu, který se jen těžko podaří vyřešit. Když přijmeme nové policisty a vojáky, potrvá dost dlouho, než se z nováčka stane zkušený policista či voják. Ocenil alespoň, že se do ústavy dostane právo nosit zbraň. Na tento návrh upozornil ve vysílání Moravec. „Ten konkrétní zákon, o kterém jste se zmínil, to je takový způsob sebeobrany, které se k nám importují z Bruselu a z EU,“ okomentoval to Černý.

Chovanec důrazně odmítl slova Černého o tom, jak špatně jsou na tom česká policie i armáda. „My jsme tady slyšeli, že česká policie a armáda jsou takřka v rozkladu, a to já musím rozhodně odmítnout. My jsme šestou nejbezpečnější zemí, turisté do naší země jezdí, naše země je krásná a je bezpečná,“ ohradil se Chovanec.   

Když vláda připravovala koncepci o ochraně měkkých cílů, inspirovala se např. v Izraeli. Řadě teroristických útoků v této zemi zabránili ozbrojení civilisté. Vláda podle Chovance rozhodně nespí a současně připravuje žalobu na směrnici Evropské komise o držení legálních zbraní. Dokončena by měla být přibližně na přelomu června a července.

Černý byl ovšem poměrně skeptický. „Ty řeči o tom, že jsme šestá nejbezpečnější země, to bude platit jen do té doby, než někdo vezme kamion a najede s ním do lidí. V tu chvíli klesneme na úroveň jiných evropských zemí. A s tím je třeba něco dělat.“

Moravec chtěl okamžitě vědět, zda již tak dost citlivou bezpečnostní situaci ještě nezhoršují politici. Třeba takový prezident Miloš Zeman. „A podívejte se na projev hlavy státu. Když došlo k útoku psychicky narušeného člověka v Uherském Brodě, tak ho prezident označil za teroristu. Nepřispívají tedy ke zhoršení atmosféry i šíření strachu i politici?“ ptal se moderátor.

„Tady vám dám za pravdu. Politici to dělají, ale svou roli tady mají i média, protože pro vás je každá taková událost senzací. Ono někdy nemá smysl dívat se na některé televizní zpravodajství, tady ještě klobouk dolů před Českou televizí, která se v tom drží zpátky, ale jiná zpravodajství, to je v podstatě černá kronika,“ varoval Černý. „A to je možná také důvod, proč se na Českou televizi tolik útočí,“ ozval se Chovanec. „A možná se kvůli tomu na ČT i tolik útočí, ale to já nevím,“ poznamenal Černý.

Podle něj je zásadní problém trochu v něčem jiném, a to v tom, že Západ ztrácí svou sílu a snaží se udržet své pozice vyvoláváním strachu. Podívejme se, co se děje na hranicích Ruska a Ukrajiny.

Ministr Chovanec se také vymezil proti médiím. „Jsou to média, která od prvních okamžiků vytvářejí spekulace a snaží se to nafouknout. My říkáme, zůstaňme v klidu a nechme to vyšetřit. Ale po těch útocích nastává ticho, ono je těžké rychle poskytnout nějaké relevantní informace. A to vytváří ten prostor pro spekulace,“ postěžoval si člen vlády.

Nevymyslí si nějakou Modrou velrybu policie?

Na přetřes přišla také internetová „hra“ Modrá velryba, která nabádá účastníky k sebevraždě. Existuje skutečně tato hra, nebo jen policie napomohla šíření čehosi nebezpečného, o co se dříve zajímaly jen desítky lidí?

„Když budu ironický, tak vy máte na vnitru Centrum boje proti terorismu a hybridním hrozbám, tak je otázka, jestli nemá toto centrum vystoupit, říct, že to je hybridní hrozba, a začít konat víc než doposud,“ rýpl si do Chovance Moravec.

Ministr vnitra okamžitě konstatoval, že bude chtít od policie slyšet, jaké důkazy o existenci hry „Modrá velryba“ má a zda jen nenaletěla šíření nějaké poplašné zprávy. Chovanec na to dá policii týden. „Skoro dává ministr týden čas, aby vymyslela hru Modrou velrybu, ale to už je hodně cynické,“ poznamenal k tomu nevybíravě Moravec.

Černý se vyjádřil ve stejném duchu. „Skoro se budu divit, když už se tu o tom bavíme tak dlouho, že někdo podobnou hru nevymyslí,“ zaznělo roztrpčeně z úst komunistického experta.

Úder na Babiše a Jančuru

Hosté se věnovali také aféře s korunovými dluhopisy. Tady se Černý s Chovancem shodli, že je na finanční správě, aby tuto problematiku prověřila, protože se týká ministra financí pana Babiše, ale nejen jeho. Oba politici nepřímo poukázali také na společnost Student Agency Radima Jančury, který po České republice rozšiřuje plakáty, na nichž útočí na politiky, kteří se stavějí kriticky k registru smluv.

Hosté  ČT k tomu ovšem poznamenali, že by si měl pan Jančura zamést před vlastním prahem, protože stejně jako Babiš nechal vydat korunové dluhopisy své firmy a posléze si je sám koupil, čímž stát přišel o peníze na daních, protože korunové dluhopisy byly od zdanění osvobozeny.

Jak Chovanec, tak Černý vyjádřili také významné znepokojení nad tím, jak vyhýbavě se stavěla finanční správa k těmto kauzám. „Kdyby generální ředitel finanční správy Martin Janeček přišel a řekl, my to prošetřujeme a nemůžu tady odhalovat podrobnosti a střeva, tak já budu spokojen. Ale podívejte se, jak k tomu pan Janeček vystupoval,“ upozorňoval Chovanec.

Andrej Babiš dostal od premiéra Sobotky čas do konce dubna na to, aby řádně vysvětlil, jak je to s jeho korunovými dluhopisy a placením daní. Černý dal svému oponentovi za pravdu. Okamžitě ovšem připomněl, že ČSSD sedí s Babišem takřka čtyři roky ve vládě a levicoví voliči jí toto angažmá sečtou. A napříště dají svou důvěru jiné levicové straně, to jest komunistům.  

Chovanec kontroval, že po volbách v roce 2013 ČSSD v podstatě neměla jinou šanci, jak sestavit funkční vládu a činit kroky prospěšné pro tuto zemi. Zdůraznil také, že Bohuslav Sobotka je razantním premiérem a ke kauze Andreje Babiše se postaví, jak bude třeba.

Moderátor si však nakonec neodpustil jeden šťouchanec. „Možná uvidíme, že máme razantního premiéra, zatím jsme tu razanci moc neviděli,“ vysmál se premiérovi v úplném závěru moderátor Moravec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…