Prezident Zeman řekl v Izraeli něco hodně provokativního. Očekává křik českých novinářů

26.11.2018 15:06

Prezident Miloš Zeman je od nedělního odpoledne na státní návštěvě v Izraeli. Program v Jeruzaléme zahájil hned po příletu. Dnes se setkal s izraelským prezidentem Rivlinem. Na základě dosavadních zpráv se zdá, že se české hlavě státu dostalo mimořádně vřelého přijetí.

Prezident Zeman řekl v Izraeli něco hodně provokativního. Očekává křik českých novinářů
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman a prezident Státu Izrael Reuven Rivlin

Státní návštěva českého prezidenta v Izraeli byla dlouho a intenzivně plánována. Miloš Zeman je pevným podporovatelem Státu Izrael po celou svoji politickou kariéru, ve Svaté zemi je už po několikáté. Naposledy židovský stát navštívil půl roku po svém nástupu na Hrad, na podzim 2013.

Pondělní pracovní program zahájil prezident Zeman s manželkou Ivanou slavnostním přijetím v sídle izraelského prezidenta Reuvena Rivlina v Jeruzaléme. O čem oba státníci hovořili, oznámil po skončení schůzky na sociálních sítích mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

“Pan prezident hovořil s izraelským prezidentem o historii, o československé pomoci při vzniku Státu Izrael, o dlouhodobém přátelství. Tématem byla také spolupráce ekonomická, bezpečnostní a v oblasti vědy a výzkumu,” uvedl mluvčí.

Anketa

Která strana izraelsko-palestinského konfliktu má větší díl vašich sympatií?

86%
hlasovalo: 9894 lidí

Prezidenti spolu podle jeho slov hovořili též o situaci v regionu. “Izraelský prezident vysoce ocenil podporu Izraele na mezinárodním poli ze strany České republiky,” dodal Ovčáček.

Miloš Zeman během rozhovoru s prezidentem Rivlinem označil Izrael za svoji druhou vlast. “Rád bych Vás, pane prezidente, pozval k návštěvě České republiky. Izrael, jak jistě víte, je mojí druhou vlastí, proto jsem zde také již na své třetí návštěvě. Byl bych rád, kdyby se Česko stalo druhou vlastí také pro Vás,” konstatoval český prezident.

Na setkání s médii si tradičně nenechal ujít příležitost pustit se do českých novinářů. “Nechal jsem se inspirovat Vaší ideou jednoho státu se dvěma národy, pane prezidente, a vím, že tato idea je provokativní. Každá velká a hluboká myšlenka je provokativní. Jsem zvědavý na Vaše argumenty na podporu této idey, neboť po mnoho, mnoho dekád se diskutuje o dvou nezávislých státech. Upřímně však musím přiznat, že Pásmo Gazy nevnímám jako nezávislý stát, neboť Hamás pro mě není představitelem státu, nýbrž teroristickou organizací. I teď provokuji, pane prezidente, a dokážu si představit mnoho lidí, především novináře, kteří proti tomu budou protestovat. Ale já jsem v permanentním sporu s českými novináři a upřímně doufám, že situace zde v Izraeli bude lepší,” řekl Zeman.

Vrcholem programu celé čtyřdenní státní návštěvy bude nepochybně historické vystoupení prezidenta republiky v Knesetu, izraelském parlamentu, které je naplánováno na pondělní odpoledne.

V neděli hned po příletu do Izraele zavítal český prezidentský pár k hrobce Theodora Herzla, otce sionismu. Tam prezident položením věnce uctil památku “izraelského Masaryka”, jak bývá Herzl někdy označován.

Poté se zúčastnil Česko-izraelského podnikatelského fóra v hotelu King David, kde delegace bydlí. Za účasti prezidenta Miloše Zemana i předsedy sněmovny Radka Vondráčka byla podepsána řada dohod a memorand.

Ve středu má hlava státu s manželkou nejpíš soukromý program. Při své poslední návštěvě před pěti lety zavítal Zeman bez účasti médií a veřejnosti, jen v doprovodu nejbližších spolupracovníků k Mrtvému moři. Do Prahy by se delegace měla vrátit ve středu ve večerních hodinách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…