Prezident Zeman se nevzdává. Svůj nápad o akci českých vojáků chce probrat se Stropnickým

20.05.2016 19:58

Prezident Miloš Zeman se sejde s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) kvůli vyslání českých vojáků na Golanské výšiny, oblasti na pomezí Sýrie a Izraele. Vyslechne si od něj, zda Česko do oblasti do mise OSN vojáky vyšle. Mluvit o tom chce také s ředitelem svého zahraničního odboru Hynkem Kmoníčkem. Informuje o tom ČTK.

Prezident Zeman se nevzdává. Svůj nápad o akci českých vojáků chce probrat se Stropnickým
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

Zatímco podle Ministerstva obrany Česko kontingent na Golany nepošle, Kmoníček má jiné informace. Zeman to dnes řekl na tiskové konferenci při návštěvě Olomouckého kraje. Lidové noviny dnes uvedly, že Ministerstvo obrany odvolalo nabídku vyslat české vojáky do mírové mise OSN na Golany. Důvodem má být, že zástupci OSN změnili podmínky, chtěli Čechy nasadit přímo v Sýrii. Ministerstvo přitom dosud předpokládalo, že česká ženijní četa bude působit na relativně stabilním území Golanských výšin, kontrolovaném Izraelem. Kmoníček ale zároveň deníku řekl, že má neoficiálně přesně opačnou informaci.

Zeman dnes na dotaz ČTK poznamenal, že Kmoníček tvrdí přesný opak toho, co ministerstvo obrany – proto se sejde si jak s ním, tak se Stropnickým. „A protože v tomto případě jen jeden ze dvou může mít pravdu, tak vyslechnu, na čí straně je pravda, a potom se vyjádřím,“ řekl.

V jednotkách UNDOF působí v současné době tři vojáci české armády

Podle diplomatických zdrojů LN se na misi v uplynulých týdnech v tichosti dohodli zástupci českých ozbrojených složek, diplomacie a ústředí světové organizace. OSN počítala s nabídkou 30 až 40 českých ženistů, na místě měli být k 1. červenci, plně nasazeni o dva týdny později.

V jednotkách UNDOF působí v současné době tři vojáci české armády. Od loňského července jsou v hlavním štábu mise v táboře Ziouani v části Golan okupované Izraelem. Rozsáhlejší zapojení českého vojska na Golanech dlouhodobě prosazoval prezident Miloš Zeman. Vidí v tom možnost boje proti islámskému terorismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…