Prezident Zeman se nezúčastnil položení věnce k soše TGM

28.10.2013 17:03

Prezident Miloš Zeman se nezúčastnil kladení věnce k soše Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí. Na akci, která je součástí oslav 95. výročí vzniku samostatného Československa, ho zastupoval kancléř Vratislav Mynář.

Prezident Zeman se nezúčastnil položení věnce k soše TGM
Foto: Archiv
Popisek: Tomáš Garrigue Masaryk

Podle něj existují různé varianty prezidentovy účasti na oslavách 28. října, podle náročnosti pro hlavu státu budou. Zeman se prý šetřil na večerní slavnostní ceremoniál předávání vysokých státních vyznamenání.

Prezident má řadu zdravotních potíží

Jeho neúčast u Masarykovy sochy nebyla způsobena špatným zdravotním stavem, ale tím, že mu hradní protokol chce ulehčit náročný program. "Kromě svých běžných problémů s nožičkami nemá žádné zdravotní obtíže. Chce ale, aby večer byl na jedničku se čtyřmi hvězdičkami," řekl ČTK Mynář.

Zeman dopoledne zahájil oslavy dnešního státního svátku položením věnce u jezdecké sochy Jana Žižky na pražském Vítkově. Pak se setkal se členy diplomatického sboru, jmenoval generály a zúčastnil se slavnostní přísahy téměř 350 mladých vojáků.

Prezident podle lékařského konzilia, které jeho zdravotní stav pravidelně kontroluje, trpí lehčí formou cukrovky. K ní se přidávají další potíže, například onemocnění nervů, kvůli němuž hůře chodí. Hlava státu podstupuje středně intenzivní léčbu cukrovky, užívá léky, lékaři mu doporučili omezit nadváhu a kouření, měl by také mít více pohybu. Při nedávné návštěvě Ústeckého kraje Zeman řekl, že se musí vyhýbat pití tvrdého alkoholu.

Ještě jako kandidát na prezidenta absolvoval Zeman před rokem v létě operaci očí, při níž mu lékaři v Ústřední vojenské nemocnici v Praze odstranili šedý zákal. Loni v únoru Zeman podstoupil operaci šlachy v palci levé nohy, kterou vedl přední ortoped - profesor Pavel Dungl. Letos byl Zeman také na zubní operaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…