Prezident Zeman se sešel s ministrem Jurečkou. Kvůli šéfce ERÚ Vitáskové

24.11.2015 21:07

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes na setkání s prezidentem Milošem Zemanem řešil dopady rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) o omezení podpory obnovitelným zdrojům energie (OZE). Ve středu o problematice podpory OZE bude prezident jednat s šéfkou ERÚ Alenou Vitáskovou, řekl dnes ČTK Jurečka. Právě pouze prezident může šéfku ERÚ na návrh vlády z funkce odvolat.

Prezident Zeman se sešel s ministrem Jurečkou. Kvůli šéfce ERÚ Vitáskové
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Marian Jurečka

ERÚ minulý čtvrtek rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR nebude pro příští rok vyplacena podpora. Má jít až o 42 miliard korun. Peníze nemají dostat solární elektrárny, některé plynové teplárny či zdroje na biomasu, které dosud neschválila Evropská komise. ERÚ tvrdí, že by vypsáním podpory překročil zákon. Tzv. notifikaci nemají podle ERÚ zdroje spuštěné mezi lety 2006 a 2012 a od začátku roku 2016. Právě na přelomu desetiletí zažila ČR solární boom. Instalovaný objem solárních elektráren se tehdy zvýšil ze 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010.

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka již dříve ČTK řekl, že v minulých letech úřad vypisoval v cenovém rozhodnutí podporu s tím, že upozorňoval, že platí pouze pro zdroje, které mají notifikaci. Ministerstvo průmyslu to podle něj ignorovalo a podporu vyplácelo. Dodal, že letos ministerstvo v dopise ERÚ napsalo, že podporu nemá vyplácet ani v cenovém rozhodnutí. Podle MF Dnes by měl ve čtvrtek notifikaci v Bruselu řešit zástupce MPO.

Podle mluvčího ministerstva průmyslu Františka Kotrby však Chvojka opět nemluví pravdu. "Ministerstvo průmyslu a obchodu podalo notifikaci zákona ihned po jeho schválení a nic nezanedbalo. Naopak při přípravě odpovědi na otázky Evropské komise se často čekalo na podklady právě od ERÚ. Především ale není pravda, že ministerstvo průmyslu dalo pokyn ERÚ, aby nevyplácelo podpory pro již provozované zdroje. MPO naopak ve svém dopise ERÚ ohledně již provozovaných zdrojů z počátku listopadu vyjádřilo jasný názor, že nevidí důvod, proč podporu nevypsat, a to stále platí"," řekl ČTK Kotrba.

Podle Jurečky by dopad rozhodnutí ERÚ představoval pro zemědělský sektor ztrátu v hodnotě 7,5 miliardy korun. "Plus 260 milionů korun na příjmech jednotlivých státních podniků povodí za obnovitelné zdroje jako jsou malé vodní elektrárny," dodal ministr, podle něhož mu dnes prezident žádnou informaci, jak se bude rozhodovat, nesdělil. "Dostal tu informaci, říkal, že o tom s ní (Vitáskovou) bude zítra jednat," sdělil dnes Jurečka ČTK.

Situace se podle něho již řešila i na posledním jednání vlády, návrh na odvolání Vitáskové ale nepadl. Takový postup je až krajním řešením, řekl.

Středeční schůzku Vitáskové se Zemanem dnes ČTK potvrdil také mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. "Paní předsedkyně má domluvenou schůzku u pana prezidenta, bude ho o situaci informovat. Veškeré informace sdělíme až po jednání," uvedl. Kdy přesně se schůzka uskuteční, však nesdělil.

Šéf zemědělského rezortu dnes Zemana informoval i o dalších problémech v rezortu jako jsou dlouhodobé sucho, hospodaření s vodou, klesající ceny mléka a vepřového. Kvůli těmto nepříjemnostem by podle něj rozhodnutí ERÚ mohlo znamenat pro zemědělství velký problém, ztrátu pracovních míst.

ERÚ trvá na tom, že dokud zdroje notifikaci mít nebudou, podporu jim nevypíše

Ministerstvo dnes uvedlo, že v důsledku rozhodnutí ERÚ by například mohlo zkrachovat 415 bioplynových stanic o instalovaném výkonu 306 MW.

"Zrušení této podpory takto bez předchozího varování povede ke skokovému zhoršení cash-flow dotčených podniků a jejich neschopnosti splácet závazky zejména vůči bankám," uvedl mluvčí MZe Hynek Jordán, podle kterého může dojít k rychlému uzavírání provozoven. To by podle něj mohlo ohrozit nejenom dodávku elektřiny, ale v zimě i dodávky tepla v některých obcích.

Podle Jordána nyní notifikuje podporu Evropská komise, rozhodnutí by mělo být jasné v únoru. "Pokud následně ERÚ chybějící prostředky doplatí, mohla by se situace částečně napravit," dodal mluvčí. Ministerstvo vede Jurečka (KDU-ČSL), jeho stranický šéf Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) ale pro MF Dnes uvedl, že by ERÚ s vypsáním podpory mělo do notifikace počkat.

ERÚ trvá na tom, že dokud zdroje notifikaci mít nebudou, podporu jim nevypíše. Úřad požaduje po vládě, aby vytvořila nějaký zákonný rámec, na jehož základě by mohl podporu navzdory chybějící notifikaci vypsat.

"ERÚ rozhodně není strůjcem ani nositelem tohoto problému. Je to problém vlády a hlavně ministerstva průmyslu, jež zanedbalo problém, který tu byl několik let. Navíc státní úřady včetně předsedy KDU-ČSL jasně řekly, že máme pravdu, že bez notifikace nelze podporu vypsat," řekl dnes ČTK Chvojka s tím, že úřad je připraven problém řešit. "Řešením ale rozhodně není, že se odvolá vedení ERÚ," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…