Prezident Zeman vyjádřil hlubokou lítost nad úmrtím vojáků v Afghánistánu. Od boje proti terorismu nás ale nesmí odradit

05.08.2018 14:06

Českem otřásla zpráva o úmrtí tří českých vojáků v Afghánistánu. Hlubokou lítost rodinám vyjádřil i prezident Miloš Zeman.

Prezident Zeman vyjádřil hlubokou lítost nad úmrtím vojáků v Afghánistánu. Od boje proti terorismu nás ale nesmí odradit
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Na zahraniční misi v Afghánistánu zemřeli tři čeští vojáci. Usmrtil je sebevražedný atentátník. Jejich smrti lituje mnoho Čechů, Moravanů a Slezanů. Hlubokou soustrast rodinám vojáků vyjádřil i prezident Miloš Zeman.

„Hluboká lítost a soustrast všem příbuzným obětí sebevražedného atentátu. Nemělo by nás to však odrazovat od úsilí nadále bojovat s mezinárodním terorismem,” uvedl prezident republiky a vrchní velitel ozbrojených sil České republiky Miloš Zeman. Prezidentovo vyjádření uveřejnil na sociální síti Facebook hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

ČTK připomněla, že na misi v Afghánistánu bohužel zemřelo víc českých vojáků.

Českého vojáka Nikolaje Martynova připravila o život v květnu 2007 v provincii Badachšán lavina kamení a bahna; dva další vojáci byli zraněni.

Při útoku sebevraha zemřel v březnu 2008 příslušník jednotky vojenské policie Milan Štěrba; dva vojáci byli zraněni, jeden z nich těžce.

V provincii Lógar přišel v dubnu 2008 o život český voják Radim Vaculík poté, co terénním vozem najel na nastraženou nálož; další čtyři vojáci z vozu byli zraněni.

V provincii Vardak zahynul v květnu 2011 český voják Robert Vyroubal, když se svým autem najel na improvizované výbušné zařízení; při výbuchu zahynul také afghánský tlumočník a další dva vojáci byli zraněni.

V olomoucké vojenské nemocnici zemřel v říjnu 2011 rotmistr Adrian Werner, který byl v červenci těžce zraněn při útoku na českou předsunutou základnu v provincii Vardak.

Pět českých vojáků se v červnu 2014 stalo obětí exploze improvizovaného výbušného zařízení v okolí základny Bagrám v provincii Parván. Útok na místě nepřežili četař Ivo Klusák, desátník Libor Ligač, desátník Jan Šenkýř a rotmistr David Beneš, dva afghánští policisté a několik civilistů. Rotmistr Jaroslav Lieskovan zemřel na následky těžkého zranění 14. července v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…