Prezident Zeman zahájí dvoudenní návštěvu Rumunska

20.05.2014 6:50

Prezident Miloš Zeman dnes zahájí dvoudenní návštěvu Rumunska. V Bukurešti bude jednat se svým protějškem Traianem Baseskem. Dá se očekávat, že se oba státníci rozhovoří o situaci na Ukrajině. Kvůli krizi v sousední zemi varuje Rumunsko opakovaně před možným návazným ruským vojenským zásahem v nedalekém Moldavsku.

Prezident Zeman zahájí dvoudenní návštěvu Rumunska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman na sjezdu ČMKOS

Postkomunistické Rumunsko patří k rozhodným zastáncům sankcí, které USA a EU kvůli ruské anexi ukrajinského Krymu uvalily na Moskvu.

Bukurešť nedávno oznámila, že by v roce 2019 chtěla vstoupit do eurozóny. Přijetí společné evropské měny Českem v horizontu pěti let v jednom z projevů zmínil i Zeman. Kromě Baseska se český prezident v Rumunsku setká i s předsedou levicové vlády Victorem Pontou. Kabinet nedávno obdržel důvěru parlamentu k prosazování reforem, které mají nastartovat hospodářský růst druhé nejchudší země Evropské unie.

Zeman s sebou do Rumunska veze podnikatelskou delegaci. Své zájmy má v zemi například energetický gigant ČEZ, ve kterém má silný podíl český stát. Společnost nedávno oznámila svůj úmysl prodat část větrného parku v Rumunsku. Její energetické zařízení je přitom největším v Evropě, které stojí na pevnině a nikoli na moři. Výroba elektřiny v parku se podílí deseti procenty na celkové rumunské výrobě z obnovitelných zdrojů.

Zahraniční investoři vyjádřili znepokojení nad nedávnými škrty v pobídkách pro obnovitelné energie v Rumunsku. Některé firmy se zahraničními vlastníky přitom kvůli státní podpoře energie z obnovitelných zdrojů v Rumunsku investovaly miliardy eur. Firma ČEZ loni v Rumunsku dokončila modernizaci vodních elektráren. Do čtyř elektráren na řece Barzava firma investovala 30 milionů eur (zhruba 828 milionů korun).
Zeman bude v Rumunsku dva dny, poté na stejně dlouhou dobu zamíří do sousedního Moldavska.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…