Prezident bude s Pavlem jednat o jeho nástupci asi koncem září

21.09.2014 19:36

Náčelník generálního štábu české armády Petr Pavel, který se o víkendu stal novým předsedou Vojenského výboru NATO, bude jednat s prezidentem Milošem Zemanem o svém nástupci ve funkci na přelomu září a října. Jména kandidátů prozrazovat nechce, ale navrhovat bude lidi ze svého nejbližšího okolí. Řekl to dnes novinářům po příletu ze zasedání Vojenského výboru NATO v litevském Vilniusu. Náčelníka generálního štábu jmenuje prezident na návrh vlády a po projednání v příslušném výboru sněmovny.

Prezident bude s Pavlem jednat o jeho nástupci asi koncem září
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

Pavel řekl, že se s prezidentem Zemanem schází vždy přibližně jednou za dva měsíce, aby ho spolu s velením armády informoval o aktuálních problémech, které armáda řeší. „Teď to následné jednání by mělo připadnout buď na konec září, nebo začátek října. Já předpokládám, že jedním z těch bodů, o kterých budeme mluvit, bude právě i můj možný nástupce," uvedl.

Jména svých možných nástupců nechce sdělovat přes média

Pavel má připraveno několik variant, seznámí s nimi jak hlavu státu, tak ministra obrany a bude záležet na jejich zvážení, pro kterou z variant se rozhodnou. „Já samozřejmě mám konkrétní jména, ale nebudu je sdělovat přes média. Jenom řeknu, že celkem logicky varianty budou vycházet především z mého nejbližšího okolí," dodal.

Do čela Vojenského výboru NATO ho výbor zvolil na svém sobotním jednání. Chce se především do detailu seznámit s tím, co jeho nová funkce obnáší. „Já jsem měl několik předběžných diskusí jak se stávajícím předsedou, tak s lidmi z jeho štábu, a budu se tomu postupně věnovat, jak mi stávající funkce umožní," řekl.

Pavel uspěl před konkurenty z Itálie a Řecka

Pavel je prvním zástupcem z východoevropských členských zemí Aliance, který bude tuto významnou pozici zastávat. Členové výboru mu dali přednost před kolegy z Itálie a Řecka.

„Předseda vojenského výboru je jednou ze dvou klíčových funkcí v Alianci," podotkl. První je generální tajemník a dvojkou je předseda vojenského výboru. „Vojenský výbor je hlavním vojenským orgánem Aliance a předseda vojenského výboru je hlavním vojenským poradcem generálního tajemníka," řekl.

Pavel počítá, že jeho tým bude mít 14 lidí

Uvedl, že složení týmu kolem předsedy výboru záleží čistě na zemi, která předsedu nominovala. Italský předseda, který byl ve funkci před tím současným, měl tým kolem 50 lidí. Současný dánský předseda Knud Bartels podle něj tento tým redukoval na 14 lidí. „Já předpokládám, že bychom se mohli vejít do té úsporné varianty," řekl. Je to ale podle něj na hraně, pod kterou se jít nedá. V úvahu vezme doporučení dánského týmu a podle něj bude budovat ten svůj.

Svoje pocity po získání této významné funkce přirovnal k získání hereckého Oscara. Zdůraznil ale, že stejně jako u filmu i v tomto případě jde o zásluhu celé řady lidí. „Samozřejmě, že mám radost. Je to, jak jsem řekl, velká prestiž, čest pro mě osobně, pro Českou republiku, českou armádu," prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…