Prezident hájí ruské útoky v Sýrii. Bomby prý padají jen na extrémisty

06.10.2015 21:06

Rusko v Sýrii bojuje proti extremistům z Islámského státu (IS) a syrské odnože teroristické organizace Al-Káida. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl prezident Miloš Zeman. Zprávy o tom, že by Rusové bombardovali umírněnou opozici, Zeman odmítl.

Prezident hájí ruské útoky v Sýrii. Bomby prý padají jen na extrémisty
Foto: OSN
Popisek: Miloš Zeman při projevu v OSN

"Myslím si, že útočí na extremisty. A to, že neútočí pouze na Islámský stát, ale také na Al-Káidu v syrské modifikaci, je pořád boj proti extremistům," zhodnotil prezident dosavadní zapojení Ruska do války s Sýrii.

Rusové od zahájení vojenské operaci uskutečnili desítky náletů

Rusko vojensky vstoupilo do konfliktu minulý týden. Po prvních ruských úderech Spojené státy a další západní země vyjádřily pochyby o cílech vybraných Rusy. Podezřívají Moskvu, že chce podpořit jednotky syrského prezidenta Bašára Asada útoky na všechny jeho tamní nepřátele. Damašek bojuje nejen proti IS, ale i proti západními státy podporované opozici, v jejímž čele bojuje Syrská svobodná armáda (FSA).

Podle českého prezidenta Rusové zaměřují bombardování na IS a organizaci An-Nusra, která je napojená na mezinárodní teroristickou síť Al-Káida. "Pokud někdo bombarduje An-Nusru, tak to rozhodně není umírněná opozice," zdůraznil Zeman.

Rusové od zahájení vojenské operaci uskutečnili desítky náletů. Aktivita Rusů znepokojuje mimo jiné Turecko, neboť ruská letadla podle Ankary narušila o minulém víkendu dvakrát turecký vzdušný prostor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…