Prezident postupuje logicky, míní Dolejš

17.06.2013 19:19

Poslanec KSČM Jiří Dolejš ve vyjádření pro Českou televizi poznamenal, že prezident Zeman postupuje logicky, jestliže se chce s představiteli politických stran sejít v pátek, v sobotu a v neděli. Pro budoucnost země je v tuto chvíli důležité připravovat státní rozpočet a současná koalice prokázala, že to příliš neumí. Komunisté se spolu s ČSSD nadále shodují na tom, že předčasné volby by byly tím nejlepším řešením.

Prezident postupuje logicky, míní Dolejš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

„Prezident postupuje logicky. Je na současné koalici, aby si ujasnila, co chce, a myslím si, že stojedničkovou většinu bude shánět jen velmi těžko, ale není na prezidentovi, aby na to poukazoval," říká Dolejš. Pokud by došlo na variantu úřednické vlády, kterou údajně preferuje prezident Miloš Zeman, pak tato vláda musí sestavit především rozpočet pro příští rok. Právě to si myslí poslanec Dolejš a poukazuje na to, že tato vláda se při sestavování rozpočtu neosvědčila.

Nečas chtěl zpočátku bojovat s kmotry, ale...

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc k tomu dodal, že je do jisté míry překvapen tvrzením prezidenta, že nepreferuje předčasné volby, ale rád by si to vyslechl přímo od prezidenta nebo z médií. Poukázal tak na to, že o prezidentově postoji jako první promluvil končící premiér Petr Nečas. „Při vší úctě k panu Nečasovi mě v tuto chvíli jeho názor příliš nezajímá," podotkl Tejc s tím, že ČSSD trpělivě čekala na pád premiéra tři roky, dočkala se nyní a teď je na koaličních stranách, aby si ujasnily, co dál. ČSSD má jasno, již delší čas preferujeme předčasné volby, poznamenal Tejc.

Podle předsedy Věcí veřejných Víta Bárty máme velmi aktivního prezidenta a k jeho aktivitě ho opravňuje silný mandát z přímé volby, kterou podle jeho slov prosadily Věci veřejné. I on však zdůraznil, že jeho strana preferuje konání předčasných voleb. Ve studiu České televize Bárta také poznamenal, že Nečas zpočátku chtěl s kmotry skutečně bojovat, ale jeho vůle k boji postupně slábla.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …