Prezident promluvil k národu: Všichni musí k pumpám. Dokažme svou lidskost. A vyhněme se extrémům, jako jakýsi principál

19.03.2020 20:03

V České republice se od 1. března objevují případy nákazy koronavirem. Jako celá řada jiných státníků i prezident Miloš Zeman se rozhodl promluvit ke svým spoluobčanům ze zámku v Lánech. Vyzval občany, aby v těžkých časech dokázali svou lidskost, připomněl svůj slavný výrok, že když teče do lodi, musí všichni k pumpám, a doporučil vyvarovat se extrémů, které předvedl například jeden pražský principál. Poděkoval Číně za materiální pomoc a všem, kteří dnes dělají vše pro zastavení epidemie.

Prezident promluvil k národu: Všichni musí k pumpám. Dokažme svou lidskost. A vyhněme se extrémům, jako jakýsi principál
Foto: Screen TV Prima
Popisek: Projev prezidenta Miloše Zemana k epidemii koronaviru

„Asi před 14 dny jsem poprvé vydal veřejné prohlášení k epidemii koronaviru. V tomto prohlášení jsem plně podpořil vládu České republiky a varoval před panikou. Od té doby se stalo to, že se počet nakažených výrazně zvýšil a nelze vyloučit ani první smrtelné případy. Na druhé straně už jsou i první případy vyléčených,“ začal pan prezident.

Následně varoval své spoluobčany, aby se vyhnuli dvěma nebezpečným extrémům. Na jedné straně by lidé neměli pandemii zlehčovat a na straně druhé by neměli propadat panice.

Vymezil se přitom proti řediteli Divadla Na Jezerce Janovi Hrušínskému. Nejmenoval ho přímo, ale narážel na jeho status na sociální síti Facebook, v němž Hrušínský psal, že pozastavení kulturních akcí je pokusem vlády Andreje Babiše (ANO) o likvidaci Divadla Na Jezerce.

Anketa

Má prof. Roman Prymula, předseda krizového štábu, vaši důvěru?

93%
7%
hlasovalo: 33475 lidí

„Například jakýsi divadelní principál zcela nedávno prohlásil, že koronavirus je jenom lehká chřipka, a kritizoval opatření vlády. Ten druhý extrém spočívá v tom, že propadnete panice a strachu,“ uvedl Zeman s tím, že by dnes lidé měli dodržovat vládní opatření a projevovat odvahu.

Se současným ministrem zdravotnictví i s jedním z jeho předchůdců prý řešil, co země potřebuje nejvíc, a dozvěděl se, že to jsou ochranné pomůcky pro lékaře a zdravotní sestřičky.

„Chtěl bych proto poděkovat Čínské lidové republice, která nám jako jediná země pomohla v dodávce těchto prostředků,“ zdůraznil prezident.

Anketa

Měla by policie pokutovat občany, kteří během současných opatření např. skupinově popíjejí v parcích?

96%
4%
hlasovalo: 21778 lidí

První dodávka pomoci už dorazila do Česka a lze očekávat, že přijdou i další.

„Pokud jde o naši opozici, chtěl bych připomenout, že v době, kdy jsem byl předsedou opoziční strany a byla zde ekonomická krize, řekl jsem, že když teče do lodi voda, musejí všichni k pumpám. Chtěl bych rovněž vyzvat naši opozici, aby podporovala opatření vlády, a pokud toho není schopna, tak aby po dobu karantény alespoň mlčela,“ pravil Zeman.

O pár vteřin později vyčinil českým komentátorům. „Nevšímejte si příliš poštěkávání a vřeštění našich novinářských komentátorů, kteří jako obvykle píší o všem a nerozumějí ničemu. A o to větší pozornost věnujte radám odborníků, které vám mohou pomoci,“ požádal Miloš Zeman.

Konstatoval, že nesmírně vítá aktivity občanů – dobrovolníků, kteří pomáhají seniorům, pomáhají hlídat děti a tak podobně.

„Dokonce i herci, kteří si stěžovali, že nemají kšefty, by udělali lépe, kdyby navštívili domovy důchodců a udělali tam trochu radosti,“ zaznělo z úst hlavy státu.

Na závěr požádal své spoluobčany, aby se měli rádi, aby pomáhali jeden druhému a aby překonali tuto těžkou dobu společně.

„Děkuji vám za vaši pozornost a na shledanou v lepších časech,“ povzbudil na závěr diváky prezident republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…