Prezident prý porušuje Ústavu. Romský aktivista Holomek se zamýšlí, co s ním za to provést

10.12.2016 13:28

Nad tím, že demokraticky zvolený prezident Miloš Zeman přísahal na Ústavu, kterou ale nectí a činí přešlapy, které s Ústavou silně kolidují, se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamýšlí Karel Holomek, předseda nevládní organizace Společenství Romů na Moravě.

Prezident prý porušuje Ústavu. Romský aktivista Holomek se zamýšlí, co s ním za to provést
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman promluvil k výsledku prezidentských voleb v USA a podotkl, že se o něm mluví jako o českém Donaldu Trumpovi

Z charakteru těchto přešlapů lze podle Holomka usuzovat na to, že Zemanovo úsilí směřuje k prezidentskému systému vládnutí s autokratickými prvky, který není v naší Ústavě zakotven. „Přitom prezident je ve své funkci neodpovědný, což ovšem neznamená, že si může dělat, co ho napadne, případně nenaplňovat Ústavou předepsané kroky. A taky, že mu nemusí být vše trpěno,“ podotýká Holomek.

Celý text je ZDE

Prostý občan, kterému je takový postoj prezidenta cizí, neboť vidí, k čemu směřuje a jakým nebezpečím může být vystaven, by měl podle Holomka v první fázi spoléhat na vládu a Parlament u vědomí toho, že stát je jimi řízen a že jsou zodpovědni i za svého neodpovědného prezidenta.

„Mají ústavní povinnost konat a svého prezidenta volat k pořádku. Pokud tak nečiní, což je dnes už zcela evidentní, je postoj občana v tak rozhádané společnosti, jako je ta naše, opravdu obtížný,“ stýská si Holomek.

Poukazuje na to, že i poslanci, senátoři a ministři skládali slib na Ústavu. „Pokud se chovají takto, pak i oni jsou odpovědni za nedodržování Ústavy a následky, které z toho mohou povstat. Uvědomují si to vůbec?“ ptá se Holomek.

Pokládá si také otázku, zda je za této situace občan povinen držet povinný respekt k prezidentu, když ten svůj úřad zastává nekompetentně a v rozporu s vládní zahraniční politikou. A když vystavuje občana i stát bezpečnostním rizikům svým směřováním k Rusku a k Číně, „a tím vším narušuje program, ke kterému jsme se všichni po sametové revoluci spontánně přihlásili“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…