Prezident se vyjádřil nezodpovědně, zaznělo v Událostech, komentářích

16.10.2013 23:10

Martin Stropnický (ANO), Pavel Kováčik (KSČM) a Tereza Bernardová (NS - LEV) se shodli na tom, že prezident zašel příliš daleko, když mluvil o osudu dvou Češek unesených v Pákistánu. Svá slova měl prý nejprve konzultovat s vládou, která odpovídá za zahraniční politiku. Následně v politické debatě došlo na ekonomiku. Komunisté plánují založit novou státní banku, ANO chce změnit zákon o veřejných zakázkách a LEV 21 prosazuje zrod nového úřadu pro boj proti korupci.

Prezident se vyjádřil nezodpovědně, zaznělo v Událostech, komentářích
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident si po návštěvě muzea našel čas i na oblíbené novináře

V předvolebním trojboji středečních Událostí, komentářů v České televize se utkali Martin Stropnický (ANO), Pavel Kováčik (KSČM) a Tereza Bernardová (LEV 21). Jako první přišla na přetřes problematika zahraniční politiky, Bernardová v této souvislosti ostře zkritizovala prezidenta Miloše Zemana za to, že se vyjadřoval k situaci dvou unesených Češek v Pákistánu. „Já se domnívám, že to bylo naprosto nezodpovědné,“ podotkla. Prezident měl podle jejího názoru své výroky předem konzultovat.

Ve stejném duchu se vyjádřili i Kováčik a Stropnický. Také oni dali jasně najevo, že primárně je tvůrcem zahraniční politiky vláda a prezident by měl své kroky předem konzultovat.

Vystoupení z NATO

„Politika bloků a paktů byla překonána oněmi převraty v Evropě a už tehdy bylo deklarováno, že tyto pakty skončí. Skončila ale jen Varšavská smlouva, na opačné straně se tak nestalo," podotkl Kováčik s tím, že jeho strana je připravena požadovat vystoupení Česka z vojenské části tohoto uskupení.

V pořadu také došlo na problematiku lidských práv. Stropnický má za to, že stojí za to obchodovat s ekonomicky silnými státy, ale na druhé straně nesmíme zapomínat také na problematiku lidských práv. Vzhledem k historii naší země by podle Stropnického nebylo vhodné upouštět od této problematiky.

Ekonomika a Rusko

Bernardová uvedla, že peníze by do české ekonomiky mělo přinést i zvýšení platů a tím také nastartování spotřeby. Peníze na to by podle Bernardové bylo možné získat například návratem k progresivnímu zdanění.

„My jsme pro to, aby vznikla nová silná státní banka, a to buď banka nová, nebo banka vzešlá ze stávající struktury. Tato banka by podle Kováčika měla podpořit malé a střední podniky. Z této banky by také měly být vyloučeny poplatky."

Stropnický nabízí poněkud odlišnou cestu. Hnutí ANO chce změnit zákon o veřejných zakázkách tak, aby starosta mohl přidělit zakázku spíše firmě ze svého regionu a zajistit tam zaměstnanost. Současný zákon o veřejných zakázkách to však neumožňuje.

Zaměstnanost a sociální dávky

S ekonomikou souvisí také problematika zaměstnanosti a sociálních dávek. Kováčik v pořadu poznamenal, že komunisté hodlají podpořit ty podnikatele, kteří zaměstnají čerstvé absolventy. „To jsou lidé, kteří pracovat chtějí, ale práci nemohou najít, protože nemají praxi,“ poznamenal.

V závěru svého vystoupení každý z hostů prozradil, co by jako případný poslanec ve sněmovně prosadil na prvním místě. Stropnický zmínil zákon o státní službě, Kováčik majetková přiznání a Bernardová založení nového centrálního úřadu na zadávání veřejných zakázek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…