Prezident z ODS. Strana hledá, padla čtyři jména

20.05.2022 10:05

ODS hledá prezidentského kandidáta. Prý by si moc nepřála, aby proti sobě při prezidentské volbě stáli šéf hnutí ANO Andrej Babiš a generál Petr Pavel. Oba bývali před rokem 1989 členy komunistické strany. Jenže kdo by se mohl dostat do druhého kola prezidentské volby? Páteční Lidové noviny se pokusily nabídnout odpověď.

Prezident z ODS. Strana hledá, padla čtyři jména
Foto: Screen: ceskenoviny.cz
Popisek: Petr Fiala na volebním kongresu ODS.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí
Přímá volba prezidenta se kvapem blíží. Miloš Zeman opustí nejvyšší politický post v zemi nejpozději v březnu 2023. Dosavadní průzkumy voličských nálad ukazují, že druhé kolo prezidentských voleb by se mohlo odehrát mezi expremiérem Andrejem Babišem (ANO) a generálem Petrem Pavlem. Jenže oba byli před rokem 1989 členy komunistické strany a premiér a předseda ODS Petr Fiala dává najevo, že by rád našel ještě jiného kandidáta, pokud možno s nekomunistickou minulostí.

Podle pátečních Lidových novin ODS uvažuje o větším počtu prezidentských kandidátů. „Může, ale nemusí to být člověk z ODS,“ poznamenal místopředseda ODS Zdeněk Zajíček.

Předseda poslaneckého klubu ODS byl v předávání informací podstatně střídmější. „Až budeme mít kandidáta a chuť o něm informovat veřejnost, tak tak učiníme. Do té doby jsou všechny spekulace zbytečné,“ uvedl.

Spekuluje se o tom, že by se kandidátem ODS na prezidenta mohl stát např. předseda Senátu Miloš Vystrčil, nebo bývalá poslankyně a dnešní senátorka Miroslava Němcová, nebo europoslanec Alexandr Vondra.

Jedním z nich je prý i Petr Fiala. Ten však v on-line pořadu Otázky a odpovědi z Kramářovy vily prohlásil, že teď na prezidenta kandidovat nebude, protože si je vědom odpovědnosti, kterou na něj voliči vložili, když ve volbách v říjnu 2021 rozhodli, že se má stát předsedou vlády.

Ale kdo tedy do druhého kola nakonec vstoupí, aby se prezidentem nestal Andrej Babiš?

„Občanští demokraté nyní sázejí na to, že by největšího soupeře – Andreje Babiše – mohla ‚porazit‘ vysoká míra odmítání. Odkazují speciálně na březnový průzkum agentury STEM/MARK. V něm se vyjádřilo 64 procent oslovených, že by bývalého premiéra za prezidenta nevolili. Větší negativní ohlas měl už jen Tomio Okamura (76 procent),“ uvedl list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…