Prezidenti visegrádské čtyřky začali jednat v jihopolské Visle

02.07.2013 21:41

V jihopolské Visle dnes vpodvečer začalo dvoudenní setkání prezidentů zemí visegrádské skupiny. Diskuse má být zaměřena na energetiku, bezpečnost či dopravu. Jednání se účastní za hostitelskou zemi prezident Bronislaw Komorowski, dále český prezident Miloš Zeman a prezidenti Slovenska a Maďarska Ivan Gašparovič a János Áder.

Prezidenti visegrádské čtyřky začali jednat v jihopolské Visle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sám Zeman bude do fondu přispívat zhruba třetinou prezidentského platu

Ve středu ráno se k nim připojí ještě ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, protože hlavy států budou na summitu projednávat i partnerství jeho země a Evropské unie. Asociační dohoda mezi Bruselem a Ukrajinou by měla být podepsána na listopadovém summitu Východního partnerství ve Vilniusu.

Diskuse v rezidenci polských prezidentů je podle agentury PAP zaměřena na spolupráci v oblastech, jako jsou energetika, bezpečnost, doprava, infrastruktura a občanský dialog. Dalšími tématy mají být pak vyhlídky na rozšíření EU nebo Východní partnerství.

Pro Komorowského je setkání také příležitostí k bilancování počinů polského předsednictví visegrádské skupině, které trvalo do konce června. Nyní vedení čtyřky přebírá Maďarsko a jeho priority má na summitu představit Áder. Prezidenti ve středu navštíví například Mariánskou baziliku v Krakově či nedaleký solný důl Wieliczka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…