Prezidentova choť si prohlédla zdevastované bývalé lázně Kyselka

13.01.2014 21:28

Mezi 300 až 400 miliony korun bude stát celková oprava objektů zdevastovaného areálu bývalých lázní Kyselka, která potrvá deset až patnáct let. Prezidentově manželce Ivaně Zemanové to dnes při její návštěvě v Karlovarském kraji řekl Vladimír Lažanský, předseda správní rady obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka (o. p. s.), která objekty lázní od loňského března vlastní a opravuje. Na otázky novinářů Ivana Zemanová odmítla odpovídat.

Prezidentova choť si prohlédla zdevastované bývalé lázně Kyselka
Foto: Daniela Černá
Popisek: První dáma Ivana Zemanová

Za loňský rok dala o. p. s. do obnovy lázní 3,5 milionu korun a letos plánuje minimálně 18,5 milionu Kč, které má z loňska. „Když seženeme z darů a dotací 50 milionů korun, tak je určitě využijeme," řekl Lažanský ČTK. Loni se podle něj podařilo všech osm objektů stabilizovat, vyklidit a vyřezat nálety. „Dále se zkultivovalo pítko, obnovil se vodopád, pořídila kopie sochy Mattoniho," řekl.

Nyní se zpracovávají projekty obnovy domů i lázeňského parku

Podle ředitele o. p. s. Miroslava Perouta se budovy vyklízely „částečně archeologicky", kdy se dokonale prohlížely sutiny, aby se mohly v budoucnu podle nich postavit repliky částí domů a interiérů. Zemanová se seznámila s návrhy rekonstrukcí od studentů architektury. Lažanský poukázal na výbornou spolupráci s obcí, památkáři a firmou Karlovarské minerální vody (KMV), která vlastní v obci tři domy a opravuje je. KMV loni darovaly o. p. s. 20 milionů korun.

Nyní se zpracovávají projekty obnovy domů i lázeňského parku. O. p. s. chce být v roce 2015 připravena žádat o peníze EU. „To už musí být jasné, jaké bude využití objektů," uvedl. Všechny objekty včetně pozemků jsou kulturní památky. Společnost také letos osloví velké firmy jako sponzory. „Chtěli jsme ale nejprve předvést, že se projekt nastartoval a že se mediální obraz Kyselky zcela obrátil," uvedl Lažanský.

„Od loňska, kdy se tu začalo něco dít, tu každý den korzují lidé a velmi je to zajímá," řekl starosta Kyselky Aleš Labík. Malá obec s 800 obyvateli se už letos chce na obnově lázní symbolicky podílet. Společnost bude každoročně pořádat v KV Areně benefiční akce, které by měly přinášet hlavní díl peněz na obnovu lázní. „Paní prezidentová by nad nimi mohla například převzít záštitu," uvedl. Na otázku ČTK, zda by ji převzala, Ivana Zemanová neodpověděla.

O. p. s. už vede jednání o tom, aby se hlavní mediální tváří beneficí stal Marek Eben. „Vycházíme z toho, že KMV jsou natolik váženým klientem České televize, která jim jistě neodmítne udělat z našeho 3,5hodinového megakoncertu třeba hodinový sestřih," uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…