Prezidentská volba nabírá grády. Po Zemanovi podpořil Středulu i Kalousek

30.04.2022 19:47 | Ze sítí

Případná prezidentská kandidatura odborového předáka Josefa Středuly budí vášně. Dnes ho na sjezdu ČMKOS veřejně podpořil prezident Miloš Zeman. A tím pravým v čele státu by byl zřejmě i podle exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který jej vyzdvihuje na svém twitteru.

Prezidentská volba nabírá grády. Po Zemanovi podpořil Středulu i Kalousek
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

Prezident Miloš Zeman požádal delegáty sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů, aby přemluvili svého předsedu Josefa Středulu ke kandidatuře na hlavu státu. Média už dříve o Středulovi jako o možném uchazeči hovořila, odborový předák uvedl, že o své účasti v prezidentské volbě uvažuje.

V případě, že Středula výzvu přijme, bude podle Zemana jedním z nejsilnějších kandidátů. „Skuteční kandidáti musí být přemlouváni. Ta sbírka podivných existencí, která se teď hlásí, že chce být prezident, aniž by měla silný životní příběh, čest výjimkám, musí být podle mého názoru kompenzována několika, nikoli jedinou, silnými osobnostmi, mezi nimiž si volič, občan může vybrat,“ řekl Zeman. „Věřím, Pepo, že tuto výzvu přijmeš a budeš jedním z nejsilnějších kandidátů v lednové prezidentské volbě,“ dodal.

Jeho slova vyvolala celou řadu reakcí. Někteří hovoří o tom, že Středula dostal „polibek smrti“, jiní v tom vidí snahu o vyšachování Andreje Babiše.

V čele státu by se Středula očividně líbil i Miroslavu Kalouskovi, ten se jej zastává před jeho kritiky a vyzdvihuje jeho schopnosti. „Dovolte reakci na nehezká slova o Josefu Středulovi: Vždycky to byl levičák a chtěl pro ekonomiku neúnosné výhody pro zaměstnance. Nikdy to nebyl komunista, vždycky ctil naše euroatlantické směřování, je demokrat a ctí Ústavu. Jeho přátelské a profesní kontakty jsou na Západě, ne v Rusku,“ zdůrazňuje ve svém tweetu.

V diskusi pod jeho tweetem pak ještě oponentům, mezi nimiž byl i předseda Kolegia Paměti národa Jan Dobrovský, připomněl, že „Středula nebyl ani agentem, ani důstojníkem žádné zpravodajské služby komunistického státu. Nikdy jsem si nemyslel, že tohle by mohl být argument ještě v r. 2020. Bohužel je,“ doplnil.

Odborový předák Josef Středula by případně kandidoval na prezidenta po získání podpisů občanů. O své účasti v prezidentské volbě uvažuje. Řekl to dnes na sjezdu odborů na přímý dotaz odborářů, zda bude kandidovat.

„Ano, uvažuji o tom. A pokud o tom uvažuji, tak pouze formou podpory občanů neboli jako občanský kandidát... Podmínkou je, že obhájím pozici v ČMKOS. Nedovedl jsem si představit, že bych kandidoval bez podpory vás,“ řekl odborářům na sjezdu Středula. Ke kandidatuře je potřeba získat 50 tisíc podpisů.

Odboráři Středulu zvolili na další čtyři roky do čela ČMKOS v pátek večer. Získal 153 ze 173 hlasů, tedy 88 % hlasů. Konfederace je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s 270 tisíci členů. „Stojím v prvé řadě o vaše hlasy, hlasy členů ČMKOS,“ řekl odborový předák. Požádal odboráře o „čas na rozmyšlenou“. Rozhodnutí podle svých slov ještě neudělal. Dodal, že o hlasy odborářů ale „extrémně stojí“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…