Přežití vlády: Boj o každý hlas, rozhodne uzavřené jednání

04.09.2012 7:57

Kabinet, poslanecký klub ODS a hlavně šéfa strany Petra Nečase čekají horké chvilky. Schůze sněmovny, která začíná dnes odpoledne, rozhodne o osudu Nečasovy vlády. Ve hře jsou dva klíčové zákony. Takzvaný reformní balík, počítající s růstem DPH, a církevní restituce.

Přežití vlády: Boj o každý hlas, rozhodne uzavřené jednání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Oba návrhy vetoval Senát, ve kterém vládne sociální demokracie, takže koalice k jeho přehlasování potřebuje hlasy od nejméně 101 z celkem 200 poslanců. Tři koaliční strany mají ve sněmovně s jistotou stovku hlasů. O dalších potřebných hlasech se bude nejspíš tvrdě vyjednávat na schůzi poslaneckého klubu.

Podle on-line deníku Týden.cz svůj souhlas s oběma normami již přislíbil véčkařský přelétavec Milan Šťovíček. Hraje se i o podporu Pavla Béma, který pozastavil své členství v ODS poté, co vyšly najevo jeho rozhovory s lobbistou Romanem Janouškem. Bývalý pražský primátor by se ale chtěl do strany vrátit, cesta k politickému obchodu je tedy otevřena - Bém se stane Nečasovou pojistkou ve sněmovně a šéf ODS výměnou zapomene na zmíněnou aféru.

Nebezpečí hrozí premiérovi ale také zevnitř poslaneckého klubu, ve kterém existují dva tábory - kolem Borise Šťastného a Petra Tluchoře. Podle obou z nich je zvyšování daní prohřeškem proti programu občanských demokratů. Nečas se proto rozhodl už předem zaútočit na slabé místo každého poslance, když prohlásil, že bez daňových změn padne vláda. A je téměř jisté, že v předčasných volbách by ODS propadla a poslanci by přišli o své mandáty.

Šťastný pro reformy zvedne ruku, Tluchoř mlčí

"S ohledem na situaci, která nastala, budu hlasovat pro oba zákony," řekl on-line deníku Týden.cz poslanec Šťastný, ačkoli se mu tvrzení premiéra o tom, že pokud předlohy ve sněmovně neprojdou, padne vláda, nelíbí.

Své rozhodnutí nechce sdělit další z rebelů ve straně Václav Baštýř. "Rozhodneme se až po jednání poslaneckého klubu," sdělil Týdnu.cz. Podobně se vyjádřil i poslanec Tluchoř, který Nečasův výrok o pádu vlády naprosto nechápe a i on se tedy bude rozhodovat až podle jednání poslanců ODS, které za zavřenými dveřmi proběhne dopoledne.

Z kuloárů zní, že se Nečas snaží získat podporu různými ústupky. Kromě zmíněného vyjednávání s Bémem mělo být součástí taktiky i Nečasovo mlčení, když byl z čela pražského dopravního podniku odvolán Vladimír Lich. Překvapivě se také premiér nezastal pražského primátora Bohuslava Svobody právě s ohledem na hlasování Béma a dalších pražských poslanců ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: adr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …