Přichází ekonomická recese. Způsobil ji Kalousek, kritizuje Dolejš

24.07.2012 17:48

Poslanec za KSČM Jiří Dolejš kritizuje stav české ekonomiky. Podle něj dojde k hospodářskému poklesu a může za to vládní politika – hlavně pak škrty a malá podpora růstu.

Přichází ekonomická recese. Způsobil ji Kalousek, kritizuje Dolejš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

„Dubnová prognóza MF ČR ještě ukazovala na růst HDP v letošním roce o 0,2 procenta, v čerstvé prognóze se již píše o poklesu o 0,5%,“ uvádí Dolejš. Letos tak podle něj bude v České republice ekonomická recese – a vinu dává poslanec ministru financí Miroslavu Kalouskovi.

„Letošní recese znamená, že už čtvrtý rok zůstaneme  pod úrovní roku 2008 a současně platí, že česká ekonomika klesá více než zahraniční Recese ekonomiky také znamená horší příjmy pro veřejné rozpočty. Výpadek ekonomického výkonu ČR vyjádřený v  hrubém domácím produktu o 0,6 procentního bodu podle materiálu bude znamenat prohloubení schodku státního rozpočtu o deset miliard korun,“ tvrdí Dolejš.

Nesouhlasí také s argumentací premiéra Petra Nečase, že vynášejí české dluhopisy a dobře nás hodnotí ratingové agentury. „Ale co z toho má obyčejný občan? Nižší úroky z dluhů mohou jen přinést úspory v rozpočtové kapitole státní dluh (v řádu cca 10 miliard korun). Bezpečný přístav ale není jen o tom, kolik platíme bankám ale jak se žije lidem, jak rozdělíme břemeno krize,“ konstatuje Dolejš s tím, že optimismus vlády nelze sdílet a měla by odejít.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…