Přídavek Jakuba Jandy: Máme tři důležité spojence: Německo pro ekonomiku, Polsko pro obranu a USA pro geopolitiku

25.08.2016 8:50

Zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda se opětovně rozhovořil o vztazích mezi Českem a Německem. Podle něj je hlavním zájmem ruského vlivu u nás vrážet mezi obě země co největší klín.

Přídavek Jakuba Jandy: Máme tři důležité spojence: Německo pro ekonomiku, Polsko pro obranu a USA pro geopolitiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Ruský vliv podle něj většinou využívá již existujícího a legitimního sporu – a ten se snaží vyhrotit do absurdní přetlakované podoby, která se stane iracionální. „Takže místo věcného nesouhlasu s německým přístupem k migraci a poklidného jednání je tu snaha to vyhecovat do vnímání – přijel konec světa,“ zmiňuje Janda s tím, že tak to není. 

„Máme s Berlínem odlišný pohled na migraci, ale řadu dalších pro Česko důležitých zájmů sdílíme,“ uzavřel své pojednání. Podle něj jsou pro Prahu tři nejdůležitější strategičtí spojenci – Německo z hlediska ekonomiky, Polsko z hlediska obrany a USA z hlediska geopolitiky.

Janda se o vztazích s Německem rozepsal již včera, kdy apeloval na to, že Evropa je jako rodina a i v rodině překonáváme svoje vzájemné rozdíly a rozepře ve snaze se dohodnout.

„I v rodině se spolu lidé musejí naučit žít, když spolu v něčem nesouhlasí. A říct si – jo, tady s tebou nesouhlasím, ale mám tě rád a potřebujeme se navzájem v jiných věcech,“ napsal Janda před návštěvou německé kancléřky Angely Merkelové v Praze. Podle Jandy je nutné mít s Německem velmi úzké, oboustranně výhodné ekonomické vztahy, policejní spolupráci. „Respektujeme, že má jiný pohled na migraci, tak Berlín musí respektovat, že my ho také máme odlišný,“ napsal analytik s tím, že nemá význam se kvůli tomu urážet.

Pokud by kvůli neshodám došlo ke zhoršení vzájemných vztahů, mělo by to pro Česko dalekosáhlé důsledky nejen proto, že je Německo naším největším obchodním partnerem. „A vždycky, když jsme historicky měli s Německem špatné vztahy, tak se nám nevedlo dobře,“ poznamenal.

Celý příspěvek Jakuba Jandy:

Hlavním zájmem ruského vlivu u nás bude vrážet co největší klín mezi Česko a Německo. Většinou využívají již existujícího a legitimního sporu - a ten se snaží vyhrotit do absurdní přetlakované podoby, která se stane iracionální. Takže místo věcného nesouhlasu s německým přístupem k migraci a poklidnému jednání je tu snaha to vyhecovat do vnímání - přijel konec světa. Tak to není. Máme s Berlínem odlišný pohled na migraci, ale řadu dalších pro Česko důležitých zájmů sdílíme. Pro Prahu jsou tři nejdůležitější strategičtí spojenci - Německo (ekonomika), Polsko (obrana) a USA (geopolitika).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…